Den handläggare på Myndigheten för press, radio och tv som blev föremål för vår granskning i tisdags visar sig ha flera bottnar. Enligt uppgifter till Samhällsnytt är mannen aktiv fotbollshuligan som ingår i Hammarbys ”firma” KGB. Johannes Wik uppges driva ett Instagram-konto med över 110 tusen följare – som handlar om nakna kvinnor och kokain.

I tisdags kunde Samhällsnytt avslöja att en vänsteraktivist skriver beslut åt Granskningsnämnden som utövar tillsyn över public service. Vi kunde bland annat visa att under 2016 förberedde mannen procentuellt sett 50% färre fällande beslut än hans kollegor. Under 2017 fällde han public service för bristande opartiskhet endast en gång – för att SVT inte var tillräckligt vänstervridna och lät journalisten Janne Josefsson försvara yttrandefriheten i en debatt. Totalt har han varit delaktig i över 730 granskningsbeslut sedan 2013.

LÄS MER: Vänsteraktivist skriver beslut i granskningsnämnden

Vårt avslöjande blev positivt uppmärksammat av flera, men kritiserades samtidigt av vänsterjournalisten Jack Werner. Werner menade att det faktum att Johannes Wik följer flera vänsterextremistiska grupper på Facebook inte utgör tillräckligt bevis för hans politiska aktivism inom myndigheten:

Därför fortsatte Samhällsnytt granskningen av Wik. Enligt en källa med insyn som vill förbli anonym är Wik aktiv i Hammarbys ”firma” – en samling av fotbollshuliganer – som heter KGB, eller KompisGänget Bajen. Enligt andra källor inom fotbollsvärlden utmärker sig just KGB genom sina vänstersympatier.

Enligt källan sågs Wik i detta sammanhang senast så sent som ifjol. I samband med våldsamheter vid fotbollsarenorna och sammandrabbningar med polisen ska han ha blivit omhändertagen av polisen enligt polislagen 13 – en paragraf som ger polisen rätten att omhänderta personer som stör allmän ordning.

Bland fotbollssupportrar umgås Wik med personer som är aktiva inom våldsbejakande vänsterextremistiska grupperingar – bland annat AFA.

Enligt samma källa skriver Wik för Instagram-kontot ”krita.en.5a” – ett konto med en stort antal följare. På gatuslang betyder ”krita en femma” att få fem gram av en narkotisk substans från en langare på kredit.

I skrivande stund har kontot över 111 tusen följare. Kontot utmärker sig genom propagandan för narkotikaanvändning samt en problematisk kvinnosyn. Varje fredag publiceras anonymiserade bilder på nakna kvinnor under hashtaggen #PATTfredag. Kvinnorna har oftast linor med pulver och ordet ”ladd” (kokain på gatuslang – anm.) på sina bröst:

När Samhällsnytt når Johannes Wik på telefon förnekar han att han står bakom Instagram-kontot, men visar samtidigt att han har god kännedom om det:

– Det är ganska spritt liksom. Jag känner till kontot genom en kollega som pratat om det. Det är mycket ironi, parodi och drogromantik.

Ett par minuter senare i intervjun nekar han dock till att han fick kännedom om kontot genom en kollega och säger istället att det ”dök upp i flödet på Instagram”. Wik förnekar kategoriskt att han skriver för kontot, men det finns flera saker som knyter honom till kontot. Förutom en uppenbar fascination för hans favorita fotbollslag Hammarby, fokuserar kontot mycket på droger, eller rättare sagt på en drog – kokain.

Den 10 oktober 2014 – långt efter att han börjat arbeta för Granskningsnämnden – blev Wik dömd för ett narkotikabrott. Enligt åtalet brukade han just kokain. Straffet blev 110 dagsböter.

Enligt Wik var detta ”ett misstag”. Samma år fick han delta i ett rehabiliteringsprogram genom sin stadsdelsnämnd. Ingenting av detta var känt av hans arbetsgivare – myndigheten för press, radio och tv. En annan omständighet är att Johannes Wik skriver under sina beslut i granskningsnämnden med sitt andra tilltalsnamn, inte det första som förekommer i folkbokföringen och som är sökbart i rättsliga databaser, – Alexis.

Wik erkänner även att han blev omhändertagen av polisen enligt PL13 i samband med en fotbollsmatch:

– Det har jag varit i och för sig när jag var 17-18 år när jag var full på en match med Hammarby.

Wik förnekar dock att han är medlem i KompisGänget Bajen.

När var du sist på en Hammarby-match?

– Det var förra året.

Har du umgåtts med folk som är med i KGB då?

– Har man gått på matcher i tio år så lär man känna en och annan och kan skaka hand med den, men det betyder inte att jag är med där.

Samtidigt vill Wik inte svara på frågan om han har vänner som är aktiva i vänsterextremistiska organisationer.

– De får svara på det själva, säger han.

En genomgång av hans bilder på Facebook visar dock att han umgicks med flera personer som följer våldsbejakande organisationen Revolutionära Fronten, vars medgrundare dömdes 2014 till 6 års fängelse för ett dråpförsök på en opponent, och AlltÅtAlla – som är en frontorganisation åt AFA:

Johannes Wik menar dock att han inte har några kopplingar till AFA eller Revolutionära fronten.

Samhällsnytt söker representanter för myndigheten för press, radio och tv för en kommentar.

LÄS MER: Myndigheten för press, radio och tv kommenterar: ”Du… Jag vill inte prata med dig”

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!