Inför valborgsmässoafton på torsdag vill Lunds kommun förhindra att folk samlas i Stadsparken med hänvisning till coronaviruset och rekommendationerna om social distansering. För att göra området extra otrevligt att besöka planerar man att sprida ut ett ton hönsgödsel i parken.

Beslutet togs på tisdagskvällen av miljönämnden.

– Mot bakgrund av att vi har ett läge där Lund mycket väl kan bli något slags epicentrum för smittspridning under siste april så tycker jag som miljönämndens ordförande att det var ett gott initiativ. Vi får både möjlighet att göda gräsmattorna i parken och samtidigt så kommer det att stinka och då är det kanske inte så trevligt att sitta och dricka öl i parken, säger Philip Sandberg (L) till Sydsvenskan.

Sandberg tror att lukten även kan sprida sig en bit utanför området men det primära syftet är att hålla folk borta från Stadsparken. Han kan heller inte garantera att det blir luktfritt i övriga stan.

Beredskap för festande i andra parker

Vanligtvis samlas tiotusentals unga personer i parken på valborg. Sedan tidigare är det dock också beslutat att parken ska stängslas in och att underhållsarbeten ska utföras under torsdagen.

Skulle det bli så att festsugna i stället samlas i andra parker uppger parkintendent Lars Brobeck att man för ”en backup” för det scenariot också.