I Vilhelmina med 6 700 invånare vill kommunstyrelsen låna omkring 60 miljoner kronor för att kunna klara löpande utgifter under året som löner. För några år sen skröt man med ett budgetöverskott man då kopplade till mottagningen av migranter.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Precis som andra kommuner som påtvingats migranter har man under de första åren kompenserats finansiellt av staten, men sedan har man fått ta över kostnaderna. Redan 2018 påbörjades det ekonomiska förfallet.

Några av de mest omfattande kostnaderna kommunen nu har finns inom utbildningsnämnden och man föreslår att flera skolor ska läggas ned.

”Jättestolt”

Redan för ett par veckor sen uppmärksammade Samhällsnytt Vilhelmina och kommunens finansiella problem. En nätgranskning visade då att Vilhelminas tidigare socialdemokratiska kommunalråd Åke Nilsson 2016 uppgav att kommunen befinner sig i en pressad situation med ett verksamhetsunderskott i skola och socialtjänst på 20 miljoner kronor kopplat till den höga invandringen.

Men när vi ringde upp kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) avvisade hon att det skulle ha med migrantmottagningen att göra, ”främst befolkningsminskning” hette det i stället.

– Det innebär jättemycket intäkter för samhället. Jag är fortfarande jättestolt över att vi gjorde den insatsen vi gjorde om vi säger så. Att vi sitter i den situation vi gör nu har inget att göra med flyktingmottagande – överhuvudtaget.