I en tweet på fredagsmorgonen gör Susanne Björkbom, biträdande skolchef i Luleå kommun, det uppmärksammade uttalandet. ”Hoppas du får sparken, du passar verkligen inte i skolmiljö med sådant hat”, löd en av många reaktioner.

I sin Twitterprofil beskriver sig Björkbom som ”världsförälder, kosmopolit och kulturtant”.

I ungefär tre timmar låg tweeten ute tills Björkbom tog bort den. Efter ytterligare ett par timmar stängde hon ned hela kontot.

Utöver sitt arbete på Luleå kommun driver Björkbom företaget Sentens utveckling för att ”utveckla ditt inre ledarskap” där vissa av de specifika områdena är integration och jämställdhet samt mentorskap:

Jag är utbildad vägledare och har en grundutbildning i psykosyntes.

Genom att kontinuerligt förändrat mitt liv har jag utvecklats genom ständigt nya utmaningar. Min egen personliga utveckling har gått genom både motgång och framgång.

Jag har varit modig och provat nya vägar och sammanhang.

På Facebook är hon bland annat medlem i gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – nej tack”. Tidigare i februari twittrade Björkbom att hon är en ”stolt tidigare SAS-anställd”. Hon har även återgett inlägg från aktivisten Henrik Arnstad och dennes påståenden om att SD är ett ”fascistiskt” parti.

S-propaganda

2019 anklagades Luleås skolledning för att ha spridit S-propaganda till kommunens elever via skolans lärplattform. Där marknadsförde man ett seminarium om ”näthat” på påsklovet som skedde i en av partiets officiella lokaler.