Kiruna kommuns politiker har satt stopp för mjölk till lunchen i både för- och grundskolan. Detta eftersom att kommunen ska spara pengar. Föräldrarna har då försökt att lösa det genom att själva köpa in mjölk till barnen – men även den har stoppats av kommunen med hänvisning till deras ”policy”.

Kiruna måste spara rejält och då skär politikerna ned på skolbarnens mjölk och lax men även kommunens äldre drabbas av sparpaketen.

Beslutet kommer efter att politikerna storsatsat på ett badhus som hittills har närmat sig en nota på en miljard kronor och dessutom befaras bli ännu dyrare, vilket Samnytt tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: S-kommun slösar hundratals miljoner på badhus – nu får skolbarnen ingen mjölk

Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ som styr Kiruna kommun och i december meddelade att kostnaderna för mat och drivmedel plötsligt har ökat i Sverige.

Kommunen ska därför ta bort mjölk som lunchdryck. Vidare tas ungsstekt lax bort och ersätts med något billigare. Detta ska spara kommunen 789 000 kronor per år.

Sedan dess har föräldrarna gått ihop och köpt in 15 liter mjölk till barnen. Men det initiativet har kommunen stoppat med hänvisning till deras ”policy” och ”livsmedelssäkerhet”.

– Det är våra barn det handlar om och vi tänker inte tolerera det här, säger föräldern Carolina Tapani till NSD.

Marcus Wiklund, 39, är pappa till en femårig son i förskolan och han är kritisk till kommunens agerande. Enligt Wiklund slösas det pengar ”på allt möjligt konstigt som egentligen inte behövs” för att sedan sparas in på skolbarnen och äldre som bor på hem.

– Det är helt sinnessjukt. Det är bara skitsnack. De (skolorna, reds.anm.) köper säkert mjölk från samma ställe som affärerna gör, säger föräldern Marcus Wiklund till Expressen.

Dra in kommunens kaffe

Wiklund har ett förslag på hur barnen kan få mjölk i skolorna och kommunen kan spara pengar.

– Gratiskaffet som kommunanställda får kostar runt 1,5 miljoner, de borde dra in på det i stället. Man behöver inte dra från de som är svagast i samhället, säger föräldern.

LÄS ÄVEN: Storsatsade på migranter – nu har kommunen inte råd med mjölk till skolbarnen