Ett betongblock med en guldfärgad koran i metall har placerats som staty i Magistratsparken, i Malmö. Utplaceringen har skett utan tillstånd och vem som är ansvarig är än så länge okänt. Sydsvenskan och Expressen framställer objektet som ett ”konstverk”.

Oavsett om det rör sig om ett konstverk eller en politisk och religiös markering dröjde det inte lång tid efter att Sydsvenskan publicerat en första artikel om utplaceringen förrän någon var där och vandaliserade objektet. En stor flisa ur betongfundamentet har slagits loss.

LÄS ÄVEN: Bullar fyllda med glaskross utlagda på Malmös gator och hundrastgårdar

Okänt vem som är ansvarig

Koranen är avbildad i metall och placerad ovanpå ett avlångt, sluttande betongfundament cirka 40 centimeter brett och 50 centimeter långt. ”Verket är snyggt och prydligt placerat och ser väldigt officiellt ut”, skriver Expressen. Tidningen uppger även att det kan röra sig om så kallad ”guerrilla art” med syfte att provocera eller väcka tankar.

Hur länge metallkoranen har varit placerad i parken är okänt. Inga spår efter grävning syns och marken är jämn runt om. Det finns heller ingen markör som avslöjar avsikten eller vem som är ansvarig. Malmö stad uppger att de inte haft någon kännedom om utplaceringen.

LÄS ÄVEN: KLART: Koranbränningen i Malmö var inte olaglig

”Vi får se vad den folkliga reaktionen blir”

– Det här är säkerligen en installation som någon satt på plats själv. Detta är något som vi får undersöka i veckan som kommer och se hur vi hanterar, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på fastighets- och gatukontoret till Sydsvenskan.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet säger att: ”Vi får se vad den folkliga reaktionen blir”.

– Det kan ju vara känsligt om hundägare låter sina hundar kissa på den eller nåt sånt, påpekar han.