I juni förra året körde livsstilskriminelle Daniar Fouad Mohammed ihjäl en cyklande 11-årig pojke i Märsta i norra Storstockholm. Påkörningen skedde inför föräldrarnas ögon. Nu åtalas han för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Det var den 7 juni förra året som familjen var ute och cyklade. Först cyklade den 11-årige sonen och efter honom föräldrarna. När sonen passerade ett övergångsställe rammades han inför de chockade föräldrarna i hög fart av en bil.

Pappan berättar hur han sprang fram till sonen som låg svårt skadad på marken med ett stort jack i bakhuvudet. Pojken levde då fortfarande.

Det enda jag kunde fokusera på var att försöka få liv i honom, försöka rädda honom”, förklarar pappan i förhör. Han berättar vidare hur han såg blodet forsa ur sonen öron ”…och då visste jag att han var borta! Men det sista han tittade upp på mig… och
sedan tittade han upp och tog farväl.

Pappan förlåter Daniar

Pappan, som är djupt religiös, säger under förhöret också att han förlåter Daniar för att ha dödat sonen. Innan förhöret inleds vill han ”från hjärtat förmedla” att han ”förstår Daniars lidande”. Han vill att det framförs att han ”förstår att Daniar mår dåligt” av det som skett.

Pappan hänvisar till att ”Jesus sagt att vi alltid ska förlåta vad det än är. Det är straff nog att killen som kört ihjäl sonen får leva
resten av livet med vetskapen att han dödat ett barn
”.

Rammades på övergångsställe

En försvårande omständighet, förutom att Daniar framförde fordonet i en otillåtet hög hastighet är att han körde på pojken när denne korsade ett övergångsställe.

– Det krävs ett större mått av försiktighet vid ett obevakat övergångsställe. Det har skett en kollision som inte borde ha skett om man hade anpassat hastigheten. Passerar man ett övergångsställe så ställs det höga krav på den som kör en bil, säger statsåklagare Daniel Suneson som håller i målet.

Pojken kastades vid kollisionen upp över motorhuven och så hårt att vindrutan krossades. Bild: Polisen.

Häktades inte trots flyktrisk

Trots att Daniar är en flerfaldigt brottsdömd gängkriminell profil i det så kallade Märstanätverket och hemmahörande i Irak och därför kunnat misstänkas lämna Sverige för att undgå åtal, häktades han inte för dödskörningen.

Att brottsrubriceringen inte blir strängare än vållande till annans död och vårdslöshet i trafik motiveras med att Daniar inte haft för avsikt att döda den 11-årige pojken.

Oklart om drogpåverkan – inga prover togs

Initialt förekom uppgifter om att Daniar vid brottstillfället var påverkad av droger.

I polisens förundersökning som Samnytt tagit del av står: ”Daniar misstänks för GROVT RATTFYLLERI genom att fört fordon under påverkan av narkotika i blodet under färd” och ”Daniar misstänks för RINGA NARKOTIKABROTT, EGET BRUK genom att olovligen intagit misstänkt narkotika. […] Brottet uppdagades på Valstavägen 50, Sigtuna [Brottsplatsen] den 2023-06-07”.

I åtalet anges emellertid ingenting om vare sig rattfylleri eller narkotikabrott. Skälet för det förefaller enligt rättshandlingarna vara att inget urin- eller blodprov togs på Daniar i anslutning till händelsen.

Delar av pojkens demolerade cykel. Bild: Polisen.

”Det var inte mitt fel”

I förhör nekar Daniar till alla brottsanklagelser och hävdar att ”det var inte mitt fel” att pojken dog. Han erkänner dock att han inte sett något framför sig på grund av att han hade solen i ögonen.

Han berättar också att han hade en passagerare med sig i bilen som avvek från platsen direkt efter händelsen. Han vill inte hjälpa polisen att identifiera passageraren men hävdar att denne heter Rawan i förnamn och är bosatt någonstans i Märsta.

Tidigare brottslighet

2020 dömdes Daniar för ett annat fall av vårdslöshet i trafik. Detta efter att i extremt hög hastighet ha backat med sin bil rakt mot fotgängare på en parkeringsplats.

Han är även dömd för bland annat våldsamt motstånd, narkotikabrott och olaga hot. Han åtalades 2019 för ett uppmärksammat gängkriminellt avrättningsmord i Bromma i västra Stockholm 2017 och en skjutning vid en restaurang i Märsta 2019. Han fälldes först men friades i hovrätten som ansåg att bevisen inte fullt ut räckte för fällande dom. På samma sätt har Daniar klarat sig undan påföljd även för misshandel, grovt hot mot tjänsteman och grovt vapenbrott.

Daniar kom till Sverige från Irak 2009 och erhöll av oklara skäl svenskt medborgarskap endast ett drygt år efter ankomsten. Han kan därför inte utvisas.

LÄS MER: Gängkriminell körde ihjäl cyklande 11-åring – kan INTE utvisas