På onsdagen fick polisen i Märsta i norra Storstockholm larm om en allvarlig trafikolycka i området Valsta. På plats kunde det konstateras att en pojke på cykel rammats av en bil med sådan kraft att han avlidit av skadorna. Bilens förare visade sig vara en känd gängkriminell migrant.

Det var vid 19-tiden på onsdagskvällen som 11-åringen kördes ihjäl. Ambulanshelikopter och räddningstjänst kallades till platsen men pojkens liv gick inte att rädda.

Föraren av det rammande fordonet, 27-årige Daniar Fouad Mohammed, greps på platsen och anhölls senare av åklagare. Det är ännu inte beslutat om han ska fortsätta hållas frihetsberövad.

Körde vårdslöst

Det kunde snabbt konstateras att Daniar var en gängkriminell profil man hade att göra med.

Daniar har en framskjuten position inom det invandrarkriminella så kallade Märstanätverket som har sin bas just i Valsta där pojken dödades. Det är ett brotts- och problemtyngt område med utpräglat migrantdemografisk invånarprofil, uppsatt på polisens lista över utsatta områden och riskområden.

Mild brottsrubricering kan ge lågt straff

Daniar misstänks för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Att brottsrubriceringen inte är skarpare beror på att man bedömer att fortköraren inte haft för avsikt att döda barnet. Maxstraffet för det brottet är två års fängelse och om domstolen hittar förmildrande omständigheter kan Daniar komma att avtjäna endast några månader bakom galler eller till och med få villkorlig dom och böter.

Tidigare åtalad för mord och gängskjutning

Det är långt ifrån första gången som Daniar är i klammeri med rättvisan. Som ledargestalt i Märstanätverket har hans namn förekommit i ett stort antal brottsutredningar.

Han åtalades 2019 för ett uppmärksammat gängkriminellt avrättningsmord i Bromma i västra Stockholm 2017 och en skjutning vid en restaurang i Märsta 2019. Han fälldes först men friades i hovrätten som ansåg att bevisen inte fullt ut räckte för fällande dom. På samma sätt har Daniar klarat sig undan påföljd även för misshandel, grovt hot mot tjänsteman och grovt vapenbrott.

Det är heller inte första gången som Daniar gör sig skyldig till vårdslöshet i trafik. 2020 dömdes han för det brottet efter att i extremt hög hastighet ha backat med sin bil rakt mot fotgängare på en parkeringsplats.

Digert brottsregister men kan inte utvisas

Daniar har också sedan han kom till Sverige 2009 hunnit med att skaffa sig ett digert brottsregister. Han är dömd för bland annat våldsamt motstånd, narkotikabrott och olaga hot.

Samnytt har vid kontakt med Skatteverket fått uppgift om att Daniar är född i Irak, folkbokfördes i Sverige 2009-07-21 och erhöll svenskt medborgarskap 2010-09- 30 – bara ett drygt år efter ankomsten. Han kan därför inte utvisas.

Nära vän och kumpan med SVT:s gängkriminella rekrytering

Daniar är nära vän och dömd brottskumpan med likaledes gängkriminelle Baran Celik från Märstanätverket. Samnytt kunde nyligen rapportera att skattefinansierade statstelevisionen och statsradion anser Baran ha sådana meriter att de rekryterat honom till underhållningsprogram i SVT och hyllningsreportage i SR.

Baran, som kommer från Turkiet, har bland annat ägnat sig åt att förnedra poliser med rasistiska tillmälen och är dömd för misshandel och ofredande. Hans brottslighet i kombination med att under artistnamnet VC Barre ägna sig åt gangsterrap menade statsmedia gav honom en genuin bakgrund för sitt artisteri.

Fotbollsklubben kondolerar

11-åringen spelade fotboll och på torsdagen framför klubben han spelade för, FC Arlanda, sina kondoleanser i ett inlägg på Facebook:

Fotnot: I en tidigare version skrev vi om medieuppgifterna att Daniar ska ha varit knarkpåverkad. Enligt nya uppgifter till Expressen ska Daniar inte ha varit påverkad i samband med olyckan.