I Bengtsfors beslutade kommunen på måndagens kommunfullmäktige att äldre med hemtjänst ska få hem kyld mat i stället för varm.

De nya reglerna gäller från och med nästa höst. Tidigare har kritik förekommit i Trollhättan mot den kylda mat som levererats från Stockholm, men i Bengtsfors har man valt en annan metod. Där kommer maten att produceras lokalt och levereras av hemtjänstpersonal.

LÄS ÄVEN: Äldreboendets personal kan inte svenska – åldring fick ingen mat

I Trollhättan är det omkring 450 äldre som fått matpaket från Sodexos storkök i Märsta utanför Stockholm och alla är långt i från nöjda.

– Du tar bort plasten och sätter in den i mikron och då blir den ju varm, men det är inte samma känsla, säger Per-Olof Lindström i Sjuntorp till statsradion.

Saknar besök

Tidigare fick han varm mat från ett äldreboende bara ett par kilometer bort och saknar också hemtjänstens besök. Han skrattar då han får höra att kommunen hävdar att den kylda maten är bättre.

– Du ska ju fråga den som äter den, säger han och tvivlar att kommunen själva skulle äta samma mat.

LÄS ÄVEN: Kvinna på äldreboende blev utan mat när kocken var sjuk

På Trollhättans kommun säger Anna-Sara Persson att det handlar om att få så bra kvalitet på maten som möjligt och att man ska minska ner varmhållningstiden på maten men att det även handlar om en optimerad bemanning.