Efter en längre tids nedgångar har kronan återhämtat sig en aning. Den senaste veckan har kronan stärkts ungefär 45 öre mot euron.

I mitten av september nådde kronan ett historiskt bottenrekord mot euron. Då kostade en euro tolv kronor. På fredagseftermiddagen kostade en euro 11,53 kronor och en dollar 10,87 kronor.

LÄS ÄVEN: Nya prishöjningar på mat: ”Ett alltmer extremt väder”

Enligt Amanda Sundström, valutastrateg på SEB, innebär det bland annat att inflationen kan minska snabbare. Detta eftersom varor som importeras blir billigare.

– Skulle det vara så att vi får en hållbart starkare krona är det positivt för att vi får lägre inflation och det är också positivt för att det kan göra att Riksbanken inte behöver höja räntan igen, säger Amanda Sundström till SR.

Samtidigt är kronan fortfarande svag. Sett över tio år var nedgången nära 40 procent.

Ur ett historiskt perspektiv är kronan fortfarande svag – förra veckan slogs ett nytt bottenrekord då en euro kostade tolv kronor. Men sedan dess har kronan stärkts ordentligt.

Amanda Sundström på SEB säger till Ekot att hon tror att den utlösande faktorn är att Riksbanken gör förändringar i valutareserven.

LÄS ÄVEN: Regeringens euro-ivrare vädrar morgonluft – men SD säger nej