En 32-årig kvinna bosatt i Malmö har häktats misstänkt för ett stort antal brott där äldre kvinnor lurats på sina livsbesparingar. Ingår enligt utredningen i en liga som specialiserat sig på åldringsbrott.
Modus operandi för brotten har bland annat varit att kvinnan, som har ett östeuropeiskt klingande namn, ringer på hemma hos offret och påstår sig komma från hemtjänsten. Väl inne i bostaden länsar hon den på smycken och andra värdesaker samt offrets bankkort som hon tillskansat sig koden till. Bankkontot länsas sedan kort efter besöket.
LÄS ÄVEN: Migranter gripna misstänkta för över 1 200 åldringsbrott
I flera fall handlar det om värden för hundratusentals kronor och banktillgångar på flera tiotusentals kronor som åtkommits med den här metoden. I andra fall har man ringt och uppgett sig företräda en bank där offret påstås ha tagit ett lån.
När vederbörande nekat har man erbjudit sig komma hem till personen och hjälpa till att reda ut saken men i stället länsat bostaden och lurat av offret bankkort och kod. Samtliga offer är svenska kvinnor i åldrarna 74 till 94 år som valts ut därför att de antas vara lätta att begå den här sortens brott mot.
Del av en åldringsbrottsliga
Den nu häktade 32-åriga kvinnan misstänks vara en del av en liga specialiserad på åldringsbrott. De andra personerna i ligan är har polisen ännu inte lyckats identifiera.
LÄS ÄVEN: Hitresta rumäner åtalas i omfattande härva av åldringsbrott
– Det är uppenbart att det är fler inblandade, hon är inte ensam. Målsägande har berättat att de har haft kontakt med flera personer i de här gärningarna, säger åklagare Oscar Campos som håller i ärendet i en kommentar till Sydsvenskan.
193 000 åldringsbrott förra året
Bara i Skåne där de nu aktuella brotten begåtts får polisen varje dag in flera anmälningar om åldringsbrott. Förra året rapporterades hela 193 000 åldringsbrott i Sverige till ett sammantaget värde på närmare 6 miljarder kronor.
Brotten begås i de flesta fall av organiserade ligor. Anders Larsson är chef för polisens Circa-grupp som specialiserat sig på att kartlägga och samordna arbetet med att lösa seriebrott mot äldre. Polisen i Skåne har tidigare fått kritik för de sortens kartläggning, det så kallade Romregistret.
– Det finns en upparbetad brottsplan som man jobbar efter dagligdags. Vi ser att de här förövarna ringer jättemånga samtal varje dag. Det är som ett jobb för dem.
Är tidigare dömd för brott
Det är vanligt att ligorna opererar på en ort under en tid och sedan drar vidare. I det aktuella fallet är den 32-åriga östeuropeiska kvinnan som häktats på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för åldringsbrott i Malmö, Kristianstad, Halmstad och Jönköping.
Brottsrubriceringen är i samtliga fall grovt bedrägeri. Kvinnan är tidigare dömd för penningtvätt. Hon undkom den gången med villkorlig dom och 2 500 kronor i böter, trots att tingsrätten bedömde brottsligheten som “betydande”.
Läs alla artiklar på Samnytt om åldringsbrott HÄR.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.