En 26-årig kvinnlig ordningsvakt känd för allmänheten från tv-programmet ”Tunnelbanan” i Kanal 5 häktades på fredagen vid Attunda tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för skyddande av brottsling. Kvinnan ska ha gömt en tungt kriminell gängledare i sin bostad.

I slutet av förra veckan stormade polisen ordningsvaktens lägenhet och grep en man som är misstänkt för grovt vapenbrott och inblandning i flera gängskjutningar i norra och västra Stockholm de senaste åren. Mannen har varit efterlyst och häktad i sin frånvaro sedan i februari.

Kvinnan, som är svensk, nekar till anklagelserna. Bevisning finns dock i form av bland annat övervakningsbilder där kvinnan ses köra in en bil i fastighetens garage med en man som passagerare som döljer sig med en filt över huvudet.

Det framgår inte om kvinnan varit involverad i någon form av kärleksrelation med den efterlyste gängledaren som har utomvästlig invandrarbakgrund. De uppges dock vara ”väldigt nära vänner”.

Den 26-årige mannen har sedan tidigare ett digert brottsregister med ett flertal domar för bland annat  försök till mord, grov misshandel, våldsamt motstånd, narkotikabrott, grovt häleri, hot mot tjänsteman, våld mot tjänsteman, grov stöld, grov skadegörelse, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, missbruk av urkund och rattfylleri.

Enligt Stephan Kiernan, som är chef inom polisens Team 2022-grupp, är mannen en central aktör i den organiserade brottsligheten i norra Stockholm. Kiernan ser gripandet av honom som viktigt för att komma åt den organiserade brottsligheten och det dödliga skjutvapenvåldet.

Fritogs vid kritiserad polisinsats
Gängledaren stoppades tillsammans med en kumpan i februari vid en fordonskontroll i Märsta norr om Stockholm. I bilens baklucka påträffade polisen flera automatvapen av typen Kalasjnikov.

LÄS MER: Ungdomsgäng omringade och fritog två personer från polispatrull

När männen skulle gripas dök dock ett gäng på runt 20 personer upp. De lyckades övermanna poliserna och frita de båda männen. Gängledaren ska efter den händelsen ha flytt utomlands till Grekland och sedan dess varit efterlyst och häktad i sin frånvaro.

Det är oklart när han återvände till Sverige och en tillvaro som gömd i den kvinnliga ordningsvaktens bostad. Kvinnan är tidigare ostraffad och känd från reality-tv-programmet Tunnelbanan i Kanal 5.