Liberalernas riksdagsledamot Carl B Hamilton kräver att Richard Jomshof (SD), ordförande för justitieutskottet, avgår. Detta efter att ha skrivit kritiskt om islam och profeten Muhammed. Enligt Hamilton är det ”värre än dumt” att kritisera islam.

L-toppen ställer sig därmed bakom Socialdemokraternas krav som uppmärksammades på torsdagen. Både Magdalena Andersson (S) och Morgan Johansson (S) gick till attack mot SD-toppen efter hans obekväma sanningar om ”krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

Som om inte det var tillräckligt har även statstelevisionen valt att kalla det för att Jomshof har hamnat i ”blåsväder”.

LÄS ÄVEN: S kräver Richard Jomshofs avgång – borde inte sagt sanningen om islams profet

Enligt Carl B Hamilton (L) kan man inte vara utskottsordförande om man är islamkritiker.

– Man passar inte som utskottsordförande om man beter sig som han gjort, säger Hamilton till DN och fortsätter:

– Det är dumt, säger Carl B Hamilton om Jomshofs utspel. Nej, det är värre än dumt: det är naturligtvis avsiktligt – en planerad och kalkylerad åtgärd från hans sida.

Enligt Hamilton kommer Jomshof få ”väldigt svårt” att få förtroende hos alla i justitieutskottet och därmed blir han olämplig som ordförande.

Flera L-toppar hakar på

Liberalernas riksdagsledamot Juno Blom tycker Jomshofs inlägg är ”ovärdigt” och att SD-toppen ska ”ägna sig åt rätt saker”. Vidare anser Blom att man ska vika sig för muslimska hot för att det påstås vara det säkraste.

– Lugna er, tänk efter och jobba för människors bästa. Både för de som är oroliga för säkerheten och upprörda över bränningarna, säger Blom till DN.

Liberalernas partisekreterare Gulan Avci kallar Jomshofs islamkritiska inlägg för att ”löpa amok på sociala medier” och att det är ”ansvarslöst”.

– Vi befinner sig oss i ett mycket svårt och allvarligt läge där både svenska säkerhet och svenska medborgares trygghet och svenska intressen är utsatta. Då är det inte läge för svenska riksdagsledamöter att löpa amok på sociala medier, säger Avci till Expressen.

Riksdagsledamot Joar Forssell (L) framför att Jomshof bara är ute efter att provocera och att det är ”onödigt”.

KD: Kan inte jämföra Muhammed med islam i Europa

Ytterligare en riksdagsledamot i Tidö-samarbetet går till attack mot Jomshof. Det är Kristdemokraternas Magnus Jacobsson som hävdar att man inte kan jämföra profeten Muhammeds leverne under 600-talet med islam och muslimer i dagens Europa.

– Han förenklar historien något hejdlöst. Det är ingen som tar honom på allvar. Han söker ständigt konflikter. Han har absolut inte gått in i rollen som regeringsunderlag, säger Jacobsson till DN.

Jomshof svarar

På fredagen skrev Richard Jomshof två nya inlägg på Twitter där han svarar på kritiken.

Jomshof har även utvecklat sina tankar i en intervju med Sverigedemokraternas YouTube-kanal Riks.

LÄS ÄVEN: SD svarar Billström: ”Sluta krypa för islamister”