Sveriges television ställs inför rätta för grovt förtal mot läkaren Thomas Jackson. Bakgrunden är publiceringar där Thomas Jackson pekats ut som bland annat “högerextremist” sedan han ifrågasatt medierapporteringen kring ensamkommande flyktingbarn.
– De hade bara en agenda: Att hänga ut mig som högerextremist, säger han till Samnytt.
Det är Svenska dagbladet som 19 april 2004 skriver en artikel om barn till asylsökande migranter som uppges må dåligt. I artiklarna påstås att omkring 150 flyktingbarn i Sverige “tappat viljan att leva” och “slocknat och vänt sig bort från världen”. I några mer extrema fall blir barnen sondmatade och vissa har till och med hamnat i koma.
“Livsgnistan har slocknat” och “svensk sjukvård står handfallen inför detta nya fenomen”, står att läsa i artikeln. Skulden läggs på det svenska migrationsväsendet. Barnen mår dåligt på grund av trauman från hemlandet och för att deras familjer ännu inte beviljats uppehållstillstånd, hävdas det.
Mediehysteri
De nästföljande dagarna publicerar Svenska dagbladet fler artiklar på samma tema. I början är tidningen ensam om att skriva om fenomenet, men framåt slutet av sommaren uppmärksammas det även av Dagens nyheter och Expressen.
Utsatt för mediala påtryckningar beslutar Migrationsverket ge förtur till asylsökande familjer med så kallat apatiska barn, sjukvården ger dem en egen diagnos, uppgivenhetssymtom, och framåt hösten tillsätter den socialdemokratiska regeringen en utredning med uppdrag att kartlägga och “möta barn i riskzonen och genom förebyggande insatser förhindra att barn utvecklar svåra stressreaktioner”.
Nästföljande år exploderar uppmärksamheten kring de apatiska barnen. De omskrivs i hundratals tidningsartiklar och tas med i dussintals tv- och radioinslag. De som tittar på statsmediernas reportage får se bilder på barn och ungdomar som ligger okontaktbara i sängar på olika flyktingförläggningar. Samtidigt mångdubblas antalet kända fall.
Men det är inte alla som dras med i mediehysterin.
“Avancerad barntortyr”
En av flera som är skeptiska är psykiatrikern Thomas Jackson. 2005 bor och jobbar han i Storbritannien, och är därmed till en början inte medveten om mediestormen hemma i Sverige.
– Hösten 2005 var jag hemma på semester. Då såg jag de här barnen på tv. Jag fattade inte alls vad det var frågan om, berättar han för Samnytt.
Jackson pratar med flera kolleger i branschen, och fattar misstankar om att det handlar om något annat. Om barn som inte är sjuka, utan utsätts för övergrepp av sina familjer.
– Det är avancerad barntortyr, sammanfattar han för Samnytt.
Han skriver bland annat en artikel i Dagens medicin i januari 2006 med rubriken “Ny diagnos krävs för att förstå apatiska flyktingbarn”.
“Malingering by proxy”
Thomas Jackson menar nämligen att de omskrivna barnen utsätts för något som kallas för malingering by proxy.
Många känner till Münchausen by proxy, där en vuxen skadar sitt eget barn för att få omgivningens uppmärksamhet och därmed psykologisk tillfredställelse. I de fallen lider den vuxne av en psykisk störning.
När det gäller malingering by proxy skadas barnet på liknande sätt, men den vuxne agerar inte utifrån en psykisk störning. Istället drivs denne av andra motiv, exempelvis ekonomiska med förhoppningar om bidrag eller andra ersättningar om det omgivande samhället bekräftar barnets påstådda sjukdom. De kan även hoppas på asyl eller uppehållstillstånd om sjukvården tror att deras barn är sjukt.
LÄS ÄVEN: Missförstod Gellert Tamas den statliga utredningen om apatiska barn?
– I Sverige kopplades detta till asylsökningssituationen, men det finns i hela världen på andra sätt, säger Jackson och tar upp ett aktuellt snarlikt svenskt exempel som han misstänker kan röra sig om malingering by proxy:
– Den här flickan med ättika i magen (i Eslöv red, anm) kan mycket väl ha varit ett malingering by proxy-fall. Ett typiskt malingering by proxy-fall. Där föräldrarna vill ha fördelar, säger han.
LÄS ÄVEN: Sexbarnsföräldrar häktade – 7-årig dotter misshandlad med SYRA
Statens utredares rapport
I maj 2006 presenterar regeringens utredare om de apatiska barnen en delrapport om de apatiska barnen. Även i den ifrågasätts de mediepåståenden som Svenska dagbladet börjat sprida drygt två år tidigare.
Bland annat konstateras i utredarens rapport att många av de tidigare apatiska barnen nu tillfrisknat, och att: “Barnens tillfrisknande inträffar nästan alltid efter ett beviljat uppehållstillstånd”.
Vidare kan man läsa i rapporten att: “Kulturen i barnens hemländer kan betecknas som holistisk där föreställningen är dominerande att man måste offra sitt liv, sin lycka och sina intressen för dem inom familjen och där barn sedan tidig ålder socialiseras in i föreställningen om att de först och främst tillhör familjen och sedan sig själva.”
En av många artiklar och källor som refereras i rapporten är Thomas Jacksons artikel i Dagens medicin.
Pekas ut som högerextremist
Den mediala motelden kommer några månader senare.
Hösten 2006 sänder Sveriges televisons Uppdrag granskning “Spelet om de apatiska barnen”. Ett inslag i debatten som den vänsterprofilerade journalisten Gellert Tamas står bakom.
Reportaget, som kritiserats och SVT många år senare till och med anlitar en extern utredare för att granska, försvarar fenomenet med de apatiska barnen.
En av dem som intervjuas i reportaget är Thomas Jackson. Gellert Tamas åker upp till Åre, där Jackson då semestrar, för en två timmar lång intervju. Ingen av frågorna handlar emellertid om apatiska barn.
LÄS ÄVEN: Stark kritik mot SVT-program om ’apatiska barn’ från 2006: ”Vilseledande”
– Han frågade mig vad jag tycker om islam, om Israelkonflikten och andra saker. Han var väldigt indirekt. Till slut märke jag vart han ville komma, och då sade jag efter någon timme helt spontant “jag är helt emot mångkultur”, berättar Jackson för Samnytt.
– Sedan visade de det på Rapport: Regeringens expert, och så hör man min röst “Jag är helt emot mångkultur”, och så hade de klippt in bilder på sondmatade barn på bårar.
– Gellert Tamas och Uppdrag granskning hade bara en agenda: Att hänga ut mig som högerextremist.
Svenskarnas parti
Efter SVT-publiceringen raderas Thomas Jacksons artikel i Dagens medicin, liksom en intervju med honom i Svenska dagbladet.
– Det gjorde det ännu enklare för media att kalla mig högerextremist, säger han.
Jackson påpekar att intervjun i Svenska dagbladet och artikeln i Dagens medicin var de enda mediesammanhang han framträdde i gällande de apatiska barnen.
Han hade inte något med regeringens utredning att göra, trots att han namngavs och felaktigt framställdes som regeringens “expert” av Sveriges television.
Ett tag går Thomas Jackson med i Svenskarnas parti. Något han direkt påpekar inte är av politiska skäl, utan för att få en plattform för att nå ut och försvara sig ifrån.
– Utan deras hjälp, och utan NMR:s hjälp, så hade jag varit helt ensam. Jag fick “bullra”. Det var ingen som lyssnade på mig, säger han.
Apatiska barn träder fram
Det dröjer fram till 2019 innan magasinet Filter skriver ett reportage som innebär en vändning inom de så kallat etablerade medierna i synen på de apatiska barnen.
I reportaget intervjuas flera tidigare apatiska barn. De berättar i stort samma saker som Thomas Jackson och flera andra slagit fast i många års tid: Att deras famljer tvingade dem att spela sjuka för att få uppehållstillstånd. Och att de inte kan förstå varför svenska myndigheter och läkare inte hjälpte dem.
Genom åren är det många barn som utsatts för denna form av övergrepp.
– Det är minst tusen drabbade barn, säger Thomas Jackson.
I Sverige?
– Det finns inte någon annanstans. Ett barn som tvingas ligga sondmatad vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Det barnet blir väldigt traumatiserat. Så barnen blir sjuka. De blir halvpsykotiska av den här behandlingen.
Åtal för grovt förtal
Efter att den etablerade mediesynen på de apatiska barnen förändrats har Thomas Jackson vänt sig till domstol och stämt Sveriges television för grovt förtal med anledning av deras tidigare publiceringar om honom.
Förra månaden hölls en förberedande förhandling i Stockholms tingsrätt där Karolina Andersson, nyhetschef och ansvarig utgivare för Sveriges televisions kulturnyheter och därmed juridiskt ansvarig för den publicering målet gäller, medgav att Thomas Jackson inte varit regeringens expert.
– Jag leder med 2-0 nu, säger Thomas Jackson till Samnytt.
– De har vidgått att jag inte var expert. Det är väldigt viktigt att förstå det. Det var det som satte igång drevet mot den statliga utredningen.
Att SVT medger att Jackson inte varit regeringens expert kan påverka den så kallade försvarlighetsbedömningen: Det vill säga om det var försvarligt av SVT att peka ut Thomas Jackson.
Förtalsrättegången mot Sveriges television är inbokad till 16 och 17 april nästa år.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.