Det första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige har vårdats i isolering på länssjukhuset Ryhov i Jonköping sedan den 31 januari. Samtidigt vägrar sjukhuset att lämna någon information överhuvudtaget om kvinnans tillstånd.

Under flera dagar har Samhällsnytt försökt att få klarhet i vad som hänt med den kvinna som vårdats i isolering på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Sjukhusets kommunikationsavdelning hänvisar till ett pressmeddelande från den 5 februari.

Av pressmeddelandet framgår att kvinnan ”får fortsatt vård på infektionskliniken och mår efter omständigheterna bra.” Vidare skriver sjukhuset att man ”räknar med att hon ska bli fullt frisk”, men vill inte lämna någon information om hennes tillstånd med hänvisning till patientsekretess.

I skrivande stund har kvinnan vårdats i 20 dagar på sjukhuset. När Samhällsnytt frågar varför det inte är möjligt att uppdatera om kvinnan är frisk och inte längre vårdas på sjukhuset, med tanke på att denna information knappast rubbar patientsekretessen samt mot bakgrund av att det finns ett stor allmänintresse i dessa uppgifter, får vi inget svar från sjukhuset.

Samtidigt som situationen med coronaviruset i Kina fortsätter att bli alltmer ansträngd med en väsentlig påverkan på ekonomi och antalet döda som enligt de senaste officiella uppgifterna har kommit över tvåtusen-strecket, har Ryssland infört nya reserestriktioner mot kinesiska medborgare. Tidigare har landet stängt sin avlånga landgräns mot Kina och infört ett tillfälligt stopp för visum till kineser. Nya restriktioner som träder i kraft imorgon ska stoppa alla kinesiska medborgare – även de som redan har ett visum sedan tidigare – från att resa in i landet.

I Sverige fortsätter dock direktflyg från Peking anlända till Arlanda två gånger per vecka utan några kontroll- eller karantänåtgärder mot passagerarna. Samhällsnytt har tidigare kunnat avslöja att Folkhälsomyndighetens främsta expert i frågan, statsepidemiologen Anders Tegnell, är ovetande om några direktflyg från Kina till Sverige.

LÄS MER: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”