TV 3:s Efterlyst uppmärksammar ett exempel på hur brottslingar med framgång lyckas skrämma vittnen till tystnad. Programledaren ställer frågan: ”Hur många såna segrar tål vårt samhälle?” Frågan ges inget svar men bilden av ett samhälle där polisen inte längre klarar av att skydda medborgarna görs tydlig i programmet.

I slutet av augusti, 2020, inkom ett flertal larm till polisen i Göteborg om att kriminella invandrargäng satt polisens våldsmonopol ur spel och upprättat vägspärrar i de områden de kontrollerar. En lärare på Lövgärdesskolan i Angered uppmärksammade då två unga män utanför skolan, varav den ene hon tidigare haft som elev. Den tidigare eleven var beväpnad.

– Han tog upp pistolen och visade den, säger en person med insyn i ärendet till GT.

Lärarinnan larmade skolledningen som i sin tur larmade polisen.

– Det blir ett stort polispådrag, säger polisens utredare Kenny Adersjö, i Efterlyst.

LÄS ÄVEN: Barngäng slåss på allmänna platser i Göteborg

Lärarinnan misshandlas på skolgård

När lärarinnan senare var på väg hem prejades och stoppades hennes bil av en annan bil. I bilen sitter den tidigare eleven och två andra män. Två av dem rusar ur bilen och sliter ut lärarinnan ur sin bil. De lägger ett skärp som en snara runt hennes hals och tvingar in henne i bilen de kom i.

– Ska jag dö nu? Jag trodde att det var över, berättar kvinnan.

Därefter körs hon till Tretjärnsskolans skolgård, där misshandeln fortsätter.

Redan dagen därpå grep polisen tre misstänkta gärningsmän. Två av dem släpptes men den tidigare eleven, som varit den mest pådrivande under misshandeln, häktades på sannolika skäl misstänkt för människorov, grov misshandel och grovt övergrepp i rättssak.

LÄS ÄVEN: Hennes mamma brändes ihjäl av ungdomsgäng: ”Trygghet har blivit en klassfråga”

Har tidigare kidnappat och misshandlat offer

Mannen, som har irakiskt ursprung, var redan som 17-åring inblandad ett medialt uppmärksammat brutalt rån, där han tillsammans med sju andra ynglingar av arabisk härkomst slog ner en 30-årig man på Kaggsgatan i Göteborg. Under knivhot tvingade de därefter hem offret till hans bostad där de band honom, satte ögonbindel på honom, hotade döda hans katt samt hugga av hans fingrar om han inte berättade var de kunde få tag på pengar.

Han uppges idag ha en ledande position i ett kriminellt nätverk. Efter misshandeln får lärarinnan ta emot ett otal hot både mot sig själv och sin familj, i syfte att tysta henne. Till slut vågar hon inte fortsätta. Hon tar kontakt med polisen och tar tillbaka sin anmälan.

– När jag fick en bild skickad till mig på mina föräldrars hus, där jag såg min mamma i fönstret. Det gjorde mig helt hysterisk. Där och då hade de nog kunnat ställa vilka krav som helst och jag hade gjort det, säger lärarinnan.

LÄS ÄVEN: Domstol får kritik – gängkriminella tilläts hota och trakassera åklagare och vittnen i rättssalen

Vågar inte vittna

Polisen erbjuder lärarinnan personskydd för att förmå henne att gå vidare med sitt vittnesmål. Det skulle dock innebära flytt till hemlig ort under ny identitet samt att hon tvingats bryta helt med sin familj. Detta gör att lärarinnan tackar nej och begär att utredningen läggs ner, vilket även sker ett par månader senare.

– Jag ångrar att jag berättade om brottet. Hade jag inte gjort det hade jag kunnat leva ett normalt liv i dag, säger hon i Efterlyst.