På onsdagen meddelar chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren att konstnären Lars Vilks död var ”en tragisk olycka”.

Den 3 oktober 2021 skjutsades Lars Vilks på E4:an utanför Markaryd av två poliser i en personbil som kolliderade med en lastbil. Alla tre avled i olyckan.

Utredningen av bilkraschen läggs nu ned då åklagarens bedömning är att inget brott har begåtts. Även Polismyndighetens förundersökning om mord läggs ned.

LÄS ÄVEN: Muslimer i Sverige jublar över Lars Vilks död: ”Brändes som en rullande gris”

Sammanfattningsvis menar man att det mest troliga är att ett däck har gått sönder på polisfordonet och att föraren har tappat kontrollen över fordonet som sedan kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen.

– Det som skedde på motorvägen är en tragisk olycka. Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Inget brott har begåtts

I sin förundersökning har Per Nichols utrett tre brottsmisstankar i ärendet; grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

LÄS ÄVEN: Lars Vilks död i eldhav efter frontalkrock med lastbil

– Jag har utrett om ett brott har begåtts i samband med olyckan eftersom det i polisbilen satt poliser och en person som de var satta att skydda. Den omfattande utredningen visar nu att inget brott har begåtts, säger Per Nichols.