Egyptiska Al-Azhar, en koranskola som betraktas som världsledande, uppmanar muslimer världen över att bojkotta Sverige. Det skriver Associated Press.

Bakgrunden till uppmaningen är att Rasmus Paludan i lördags eldade upp ett exemplar av koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Dagen efter genomfördes en liknande aktion i Nederländerna av Edwin Wagesveld, lokal ledare för den antimuslimska Pegidan-rörelsen.

Pegida/Facebook

Al-Azhar uppmanar därför världens muslimer till bojkott mot såväl Sverige som Nederländerna. Den muslimska organisationen menar att koranbrännandet i de båda länderna är ”barbariska förbrytelser utförda under den inhumana och omoraliska fana som kallas yttrandefrihet”.

Kräver internationellt förbud

Al-Azhar är ett av de äldsta lärosätena i den muslimska världen, och mer än 4000 koranskolor runt om i Egypten är knutna till det. Det betraktas av många muslimer som världens mest prestigefulla skola för den som vill studera koranen eller lära sig mer om islam.

Den muslimska organisationen uppges tidigare ha uppmanat till bojkotter, och kräver att det införs en internationell lag som förbjuder diskriminering mot muslimer och hädelser av islam.

Koranbrännandet utanför Turkiets ambassad har, tillsammans med PKK-knutna aktioner, bidragit till att försvåra regeringens försök att få Sverige anslutet till militäralliansen Nato.

LÄS ÄVEN: Generalkonsulns fru bakom lapp där Paludan kallades idiot