Häromdagen meddelande Centerpartiets ledare Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister vid omröstningen i nästa vecka. På lördagen meddelade Liberalernas partiledare Jan Björklund vid en presskonferens att man kommer att agera på samma sätt på onsdag. Det mesta talar nu för att Löfven ges fortsatt förtroende att regera Sverige.

Först på måndag meddelar talmannen Andreas Norlén formellt vem riksdagen ska ta ställning till i nästa statsministeromröstning, den tredje i raden av fyra möjliga. Alla utgår dock ifrån att det blir Stefan Löfven.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förväntas rösta nej till Löfven, men det räcker inte för att få ihop en majoritet mot honom som statsminister. Godkännandet sker med så kallad omvänd majoritet. Löfven behöver inte få en majoritet bakom sig, det räcker att han inte får en majoritet emot sig.

Det som kan hindra att Löfven blir godkänd är om Vänsterpartiet väljer att rösta nej med hänvisning till att Löfven gjort för stora eftergifter till borgerligheten i den uppgörelse som kommunicerats inför en kommande mittenregering. En annan möjlighet är om ett stort antal centerpartister och liberaler skulle ignorera partipiskan och rösta nej.

Björklunds besked om att man avser att släppa fram Löfven genom att ”trycka gult” på onsdag kommer efter att en majoritet i partistyrelsen (17 mot 8) och riksdagsgruppen (13 mot 7) sagt ja till detta. Formellt ska dock även Liberalernas partiråd godkänna överenskommelsen.

Björklunds besked om Alliansens hälsotillstånd nu när både C och L deserterat var att den inte är död men pausad.