I sociala medier har Lidingömoderaterna lanserat en kampanj för att sätta ned foten mot mängder av problem som följt med närvaron av Afghanistans konsulat i kommunen. Det handlar bland annat om afghaner som ”uträttar sina behov i närliggande parker och hus”. Men utspelet möter en storm av hån med inlägg som ”öppna era hjärtan”.

Det var på tisdagskvällen som Moderaternas lokalavdelning på exklusiva Lidingö utanför Stockholm publicerade ett inlägg på Facebook för att visa handlingskraft mot ett problem kopplat till Afghanistans konsulat som besvärat kommuninvånarna i flera års tid.

LÄS ÄVEN: Moderaterna i Stockholm fortsätter med bidrag till illegala invandrare

Afghanistan har sin ambassad i Nacka men konsulatet på Lidingö. Det är konsulatet på Lidingö som hanterar visum för hela Norden vilket bidragit till mängder av nya besökare i området.

I Facebookinlägget skriver moderaten Daniel Källenfors som är kommunstyrelsens ordförande på Lidingö att man vid upprepade tillfällen har meddelat tillsägelser och även försökt hitta lösningar på vad man menar är kaoset som råder.

Afghanistans konsulat på Lidingö. Foto: Faksimil Facebook

”Bajsat i trapphus”

Det handlar bland annat om att konsulatet saknar fungerande kösystem och inte heller har ombesörjt behovet av väntrum och toaletter vilket resulterar i att konsulatets besökare söker skydd, värme och uträttar sina behov i närliggande parker och hus.

Senast i dag hörde en uppriven Lidingöbo av sig om att kaoset och nedsmutsningen måste upphöra då människor skräpat ner och bajsat i dennes trapphus. Situationen är ohållbar.

Vidare skriver Källenfors att både kläder och matrester efterlämnas i området och att det ofta är bråk och stök i anslutning till konsulatet.

”Polisen kallas ofta dit på grund av ordningsstörningar som kan handla om att personer inte fått sina ärenden hanterade av konsulatet trots timmar av köande.”

M-toppen har kallat upp ambassadören

Källenfors avslutar inlägget med att skriva att ”nu räcker det”. Han har därför kallat upp Afghanistans ambassadör till sitt kontor i stadshuset för ett personligt möte och klargörande samtal.

Jag ser oerhört allvarligt på det här. Lidingö ska vara en trygg och trivsam plats för Lidingöborna. Detta måste lösas. Snarast. Det är direkt olämpligt att placera ett konsulat mitt i ett bostadsområde och det är därför önskvärt att konsulatet flyttar till en mer lämplig plats.

M uppmanas öppna sina hjärtan

I kommentarsfältet under Lidingömoderaternas inlägg är det många personer som har reagerat genom att uttrycka hån. En populär fras är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldts (M) ord till svenska folket, ”öppna era hjärtan”, i samband med migrantkaoset år 2015.

Afghaner vägrar ta COVID-test för utvisning

I mars 2020 uppmärksammade Samhällsnytt att Afghanistan har meddelat att man inte tar emot några av sina medborgare som har utvisats eller anvisats från Sverige. De hänvisar beslutet till coronasmittans framfart.

Vid årsskiftet framgick det att afghaner som ska utvisas till hemlandet ska testas för COVID-19 för att sedan kunna fullfölja hemresan. Men migranterna vägrar ta testet och i Sverige har myndigheter inte rätt att tvångstesta någon vilket omöjliggör verkställande. Personerna i fråga får därför stanna tills vidare i Sverige.

LÄS ÄVEN: Afghanistan vägrar ta emot utvisade migranter – hänvisar till coronasmittan