Tamim Sultani, som i mars i år knivhögg sju personer i Vetlanda, döms till livstids fängelse och livstids utvisning för sju mordförsök. Det framgår av domen mot honom från Eksjö tingsrätt som offentliggjordes idag.

Det var den 3 mars som Tamim Sultani, som är medborgare i Afghanistan, gick till attack mot och knivhögg flera personer i Vetlanda samtidigt som han skrek ”Allahu akbar”. Tre personer fick livshotande skador, men på grund av vad domstolen beskriver som ”tillfälliga omständigheter” var det ingen av dem som avled.

Idag klockan två föll domen. Den 22-årige afghanen döms till livstids fängelse. Han ska dessutom betala sammanlagt över en miljon kronor i skadestånd till de sju offren för knivattackerna.

Sultani ska efter avtjänat straff utvisas till hemlandet Afghanistan på livstid. Tingsrätten skriver i sin dom att det finns ”synnerliga skäl för att besluta om utvisning” och Tamim Sultani har själv uttryckt en önskan om att återvända till sitt hemland.

Sultani döms även för ringa narkotikabrott eftersom han erkänt att han förra hösten använde narkotika. Han var dessutom drogpåverkad när han greps efter knivdådet.

Hämnd för att någon påstod att Allah inte finns

Det motiv till Vetlandadådet som anges i domen är att Tamim Sultani provocerats av att en person han mött på stan ska ha sagt till honom att gud inte finns.

”Efter det blev han väldigt arg och han tappade kontrollen”, står att läsa i domen.

Efter det åkte Sultani hem, hämtade en kniv, och åkte tillbaka in till Vetlanda för att hämnas personen som ”förolämpat” honom.

”Tamim Sultani har genomfört angreppen efter att ha gått hem och utrustat sig med en rejäl kökskniv med avsikt att döda den person som inför honom hade hädat gud”, skriver domstolen i sin dom. Tingsrätten konstaterar även att attackerna varit ”helt oprovocerade och överraskande” för offren.

LÄS ÄVEN: Vetlanda-terroristens motiv: ”En person sa att Allah inte finns”