➤ KRÖNIKA Nuförtiden tittar jag sällan på partiledardebatter, vare sig de hålls i Riksdagen eller SVT Agenda. Anledningen är i all enkelhet att de ofta är ointressanta.

Partiledarna i Sjuklövern lider alltid av en gigantisk kollektiv minneslucka, vilket leder till att de står och slår sig för brösten över hur bra de är eller hur bra de kommer vara om de bara får bestämma – i total avsaknad av reflektion över deras egna katastrofala handlingar, beslut och politik de senaste decennierna.

Programledarna gör samtidigt sällan sin plikt och synar Sjuklövern, trots att det vore väldigt enkelt, samtidigt som Jimmie Åkesson ofta inte får en syl i vädret.

Det hela blir ett spektakel där sju partiledare mer eller mindre ljuger eller rabblar floskler.

Men ibland kommer det ut några guldkorn och ikväll har vi ett klassiskt sådant som gjorde att till och med en luttrad person som jag undrade vad jag precis hörde. Och det kom från statsministern.

Det är för det första väldigt oroande att en statsminister försöker prata bort frågan genom att säga att ”det måste domstolarna få avgöra”. Vad Löfven inte verkar förstå är att en lagstiftning är till för att sätta ramarna för hur domstolarna dömer.

När domstolar idag låter 80 procent av de utländska våldtäktsmännen stanna i Sverige har regeringen makten att utreda hur en ny lag ska se ut och riksdagen makten att förändra den. Det är ju själva poängen med att vara politiker. Att förändra till det bättre. Inte förvalta ett felaktigt system. Att en statsminister inte förstår detta mest basala är i sig oroande.

Löfven fick sedan för sig att prata anställningstrygghet när Jimmie frågade om utvisning av utländska våldtäktsmän. Hur Löfvens hjärna gjorde kopplingen från våldtäkt till anställningstrygghet är i sig ett intressant fall för psykologer att titta närmare på.

Men det mest bisarra var trots allt att Löfven verkar inbilla sig att anställningstrygghet är viktigare för kvinnors trygghet än att slippa bli överfallna och våldtagna av utlänningar.

Och på denna man röstar cirka 30 procent av svenska folket.

Bevare oss väl.