34-årige Damon Tojjar är fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt mutbrott för sin nyckelroll i den muthärva som uppdagats inom vården i Skåne, Västra Götaland och i Dalarna.
– Tanken är att det ska väckas åtal inom några dagar, säger polisens utredare Camilla Wester till Samnytt.
Det är i oktober 2019 som statsminister Stefan Löfven besöker Skåne tillsammans med socialminister Lena Hallengren. På programmet står bland annat ett besök på Kärråkra vårdcentral i Eslöv. Där provar de, inför journalisternas kameror, på “Vårdexpressen” – ett sprillans nytt datorprogram som Region Skåne hoppas ska “revolutionera vården”.
“Absolut bästa vården i hela världen”
“Tillsammans med socialminister Lena Hallengren besökte jag i dag vårdcentralen i Anderslöv och vårdcentralen Kärråkra i Eslöv. Där träffade vi medarbetare och tog del av deras viktiga arbete i att ge sina patienter bästa tänkbara vård. Vi fick även se hur de lokalt arbetar för att öka digitala inslag och stärka bemanningen.”, skriver Löfven på Instagram i samband med besöket.
– För min del skulle jag vilja att vi får den absolut bästa vården i hela världen, kommenterar 32-årige läkaren och IT-entreprenören Damon Tojjar i samband med ministerbesöket.
Beskrevs som byggd på artificiell intelligens
Damon Tojjar, en man med iransk invandrarbakgrund, är huvudmannen bakom och majoritetsägare i företaget Vårdinnovation, som utvecklat Vårdexpressen. Vårdexpressen beskrivs som ett verktyg byggt på artificiell intelligens som ska hjälpa sjukvården att fatta viktiga beslut om de vårdsökande patienterna. Patienterna får svara på frågor om sina symptom, och programmet hjälper till att bedöma vad det är för åkomma de kan tänkas lida av.
I november, månaden efter statsministerbesöket, lanseras “Vårdexpressen” i Region Skåne, samtidigt väljer även Region Västra Götaland att köpa in systemet och Region Dalarna inleder en upphandlingsprocess av det.
“Förvånad att det var så amatörmässigt”
Men den vårdpersonal som ska arbeta med “Vårdexpressen” är inte imponerad. En av kritikerna är Örjan Hansson, specialist i allmänmedicin som arbetat med Vårdexpressen på Kvälls- och helgmottagningen i Malmö.
– Jag var inte imponerad. Jag var tvärtom ganska förvånad att det var så amatörmässigt, säger han i en intervju med Sveriges Television i början av februari förra året.
EU-bidrag på falska meriter
Ungefär samtidigt börjar statstelevisionens “Uppdrag Granskning” arbeta med ett inslag om datorprogrammet. Bland annat granskas hur upphandlingsprocessen sett ut och hur Vårdexpressens kvalitet säkerställts.
Dessutom väcks frågetecken kring ett EU-bidrag på 20 miljoner kronor som Vårdinnovation beviljats på falska meriter.
I bidragsansökan påstås att Vårdexpressen införts på 30 procent av Sveriges offentliga vårdcentraler, att en läkare kan ta emot 50 procent fler patienter med hjälp av programmet och spara en miljon kronor per läkare och år samt att Damon Tojjar har en doktorsexamen i medicinsk vetenskap.
Inga av dessa påståenden är sanna. När ansökan görs finns över huvudtaget ingen vårdcentral som använder programmet. Ändå beviljas Vårdinnovation 20 miljoner kronor i EU-bidrag.
Region Skåne avbryter samarbetet
I samband med Uppdrag Gransknings arbete väljer Region Skåne att plötsligt avbryta samarbetet med Vårdinnovation.
“Då det framkommit uppgifter om misstänkta oegentligheter i samband med en upphandling av ett IT-system har Region Skåne beslutat att med omedelbar verkan stoppa en pågående pilot samt tillsätta en extern granskning”, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande 31 januari 2020.
– Vi ser så pass allvarligt på situationen att vi väljer att helt avbryta samarbetet med leverantören, säger Alf Jönsson, regiondirektör vid Region Skåne i en kommentar.
Det finns misstankar om att Vårdinnovation under upphandlingsprocessen tagit del av upphandlingsunderlag som konkurrenterna inte haft tillgång till, och därmed kunnat vinna budgivningen av vårdsystemet. Det har under granskningens gång dessutom kommit fram att Alf Jönssons egen dotter arbetat på Vårdinnovation, vilket styrker intrycket av en jävssituation.
Insatsstyrkan slår till och Damon Tojjar häktas
Den 30 november 2020 slår insatsstyrkan till mot flera adresser i södra Sverige. Damon Tojjar grips och häktas några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman och försök till grov trolöshet mot huvudman.
“VD Damon Tojjar tar Time-Out av personliga skäl. Rekrytering av en interim VD har påbörjats”, skriver Vårdinnovation på sin hemsida samma dag som Tojjar häktas.
Ytterligare fyra personer har varit misstänkta i härvan, varav en är en man som arbetat på Region Skåne. Den mannen har emellertid nu avförts från utredningen och är inte längre misstänkt. Misstankarna mot Tojjar, som är fortsatt häktad, och de andra tre personerna kvarstår emellertid.
“I säkrade mejl och dokument har utredarna kunnat styrka att det finns privata relationer mellan anställda i Västra Götaland Regionen, Region Dalarna och Region Skåne, och att mailbevisningen påvisade att regionsanställda skulle få tjänster och/eller optioner i det företag som sedan vann upphandlingen”, skrev polisen i ett pressmeddelande förra veckan.
Antikorruptionsgruppen utreder brotten
Camilla Wester är utredare på Nationella antikorruptionsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa) på polisen.
– Tanken är att det ska väckas åtal inom några dagar, säger hon till Samnytt.
Wester vill inte närmare gå in på hur de privata relationer mellan de anställda på de olika regionerna sett ut, och om det funnits några fler privata relationer mellan personer inom regionerna och anställda på Vårdinnovation.
– Det kommer framgå av förundersökningen på vilket sätt det är privata relationer, säger hon.
– I det här läget är det fortfarande förundersökningssekretess, så det kan jag inte gå in på, säger Camilla Wester.
Gillade du den här granskningen?
Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.
Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.