Ungerns premiärminister Victor Orban fick nyligen skarp kritik, från bland annat svenska socialdemokrater, för att “införa diktatur” när han med hänvisning till coronakrisen nyligen drev igenom en lag som ger regeringen möjlighet att kringgå parlamentet. Nu vill statsminister Stefan Löfven (S) göra samma sak i Sverige. Det rapporterar SVT Nyheter.

Den rödgröna regeringen med C och L som stödpartier begär nu med anledning av coronakrisen att få styra landet med dekret, det vill säga utan att inhämta stöd i riksdagen. Flera oppositionspartier har oreserverat ställt sig positiva till kravet.

Det är i en promemoria från Socialdepartementet till oppositionen som man formulerar ett utkast till en lagrådsremiss som ska ge regeringen möjlighet att kringgå riksdagen för att vidta långtgående åtgärder och fatta beslut som kan associeras till coronakrisen.

Regeringen vill bland annat snabbt och utan att först fråga riksdagen kunna göra inskränkningar i mötesfriheten och näringsfriheten genom att förbjuda sammankomster, stänga köpcentrum och andra fasta privata näringsverksamheter. Man vill också ha motsvarande befogenhet att stoppa företag i transportsektorn.

Enligt kravet i promemorian ska regeringens oinskränkta makt träda i kraft omedelbart och i ett första skede gälla i ett halvår, fram till september månads utgång.

Tar efter Ungern

Den ungerska Fidesz-regeringen drev nyligen igenom ett snarlikt beslut där man ger sig själv utökad makt att styra landet utan att behöva inhämta stöd från parlamentet, också det med hänvisning till coronakrisen.

Den svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evin Incir kallade det förslaget “helt galet” och slog fast att “Covid-19 ska aldrig få utnyttjas för att införa diktatur”.

Får grönt ljus från oppositionen

Centerpartiet, som nu ställer sig bakom regeringen Löfvens krav, kommenterade genom sin EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani den ungerska regeringen förslag i starkt kritiska ordalag. Hon menade att “populisten Viktor Orbán” utnyttjar coronakrisen för att “roffa åt sig mer makt”. Enligt Al-Sahlani var det att betrakta som “en praktskandal”.

Kristdemokraterna, säger i en kommentar via riksdagsledamoten Acko Ankarberg till nyhetsbyrån TT att man finner kraven i regeringen Löfvens förslag till lagrådsremiss “rimliga”.

Det är bara någon dag sedan som KD krävde att det ungerska regeringspartiet Fidesz kastas ut ur EPP-gruppen i EU-parlamentet med anledning av att Victor Orbans regering skaffat sig motsvarande utökade befogenheter.

Vänsterpartiet uppger sig också vara positiva till att utöka regeringen Löfvens makt och minska riksdagens. Detta med hänvisning till att smittskydd kan vara viktigare än demokrati.

Sverigedemokraterna hälsar genom partiledare Jimmie Åkesson att partiet är för att ge regeringen utökad makt. “Detta är ett bra steg på vägen och borde ha kommit tidigare” menar SD-ledaren.

Även Moderaterna kan tänka sig att säga ja till att ge regeringen utökad makt men vill att sådana beslut i så fall ska godkännas i efterhand av riksdagen och upphävas om de inte får stöd där.

Partiet har i likhet med KD krävt att Fidesz utesluts ur EU-parlamentets EPP-grupp på grund av att den ungerska regeringen agerat på samma sätt som den svenska regeringen nu söker mandat för.