Stefan Löfven fick massiv kritik när han i en debatt mot Jimmie Åkesson om våldtäkt började prata om lagen om anställningskydd. Nu går han ut i en ny analys och menar att de råa ungdomsrån som uppmärksammats på sistone beror på ”skattesänkningar”.

Det är i en intervju i Expressen som Löfven får frågan om ungdomsrånen. Han säger att det är ”en fullständig brist på moral” men kopplar samtidigt ihop det med skattesänkningarna år 2006-2014.

– Under lång tid pågick en politik, under åtta år med den förra borgerliga regeringen, som innebar skattesänkningar och neddragningar i välfärden. Det håller inte. Nu har vi lagt om den politiken, vi ska satsa mer på välfärden, säger Stefan Löfven till tidningen.

Han fortsatte med att påstå att fler kommit i arbete och att fler har anställts inom välfärden och menar att vi inte kan ”återgå till högerpolitik”.

Brottsligheten skenar under Löfvens ledning

Men under den socialdemokratiska regeringen har situationen försämrats på de flesta håll gällande brottsligheten. 2018 var nytt rekordår för antal döda i gängskjutningar och sprängdåden har ökat med 50 procent år 2019 jämfört med året innan.

Samtidigt var det rekordhögt antal rån mot unga 2018. Det ökade kraftigt 2019, vilket även färska siffror visar. Ovanpå det har förnedringsbrott verkar blivit allt vanligare.

LÄS ÄVEN: Ny typ av sadistiska rån drabbar unga: ”Det finns helt klart andra motiv”

Tror våldtäkt beror på lagen om anställningsskydd

Löfven gjorde en liknande analys om brottsligheten 2018. Det var i en debatt på SVT som Jimmie Åkesson frågade Löfven varför Sverige ska behålla utländska våldtäktsmän i landet. Löfvens analys var att lagen om anställningsskydd låg bakom våldtäkterna.

Löfvens berömda replik mot Åkesson kan ses här:

LÄS ÄVEN: Förnedring allt oftare del av ungdomsrån – ’tillfredsställelse i att kränka’