Tidigare tillgängliggjorde statstelevisionen omröstningar i debattprogram där publiken kunde rösta om vad man tyckte om programinnehållet. Det har sedan försvunnit.

Ett anmärkningsvärt exempel på detta är en debatt i SVT Opinion Live där journalisten Janne Josefsson debatterade mot journalisten och opinionsbildaren Eric Rosén om huruvida det var rätt av Bokmässan att stänga ute tidningen Nya Tider. I slutet av debatten meddelade statstelevisionen ett för Rosén genant omröstningsresultat där 90 procent av publiken ansåg att han hade förlorat debatten mot Josefsson.

LÄS ÄVEN: Här är SVT:s särbehandling av SD

Statstelevisionen har numera tagit bort omröstningsfunktionen i flera av sina debattprogram. Ett exempel är Opinion Lives efterföljare, Sverige Möts. En liknande reducering av publikkontakten gjordes när den skattefinansierade Public Service-aktören avvecklade sitt kommentarsfält.

Samnytt har ringt till redaktören Johan Åsard som arbetar med debattprogrammet Sverige Möts för att fråga hur man ser på vikten av interaktion med publiken. Lyssna på samtalet nedan:


LÄS ÄVEN: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen