Tre migranter döms av Södertörns tingsrätt till fängelse i två år för rån. Detta efter att ha tagit en ny Mercedes i pant av en person som spelat ”fel” gangster-rap på bilstereon när han passerade gängkontrollerat förortsområde.

Problemet med så kallade gangster-rappare ökar, inte minst genom att skattefinansierad public service-media satsat stort på att marknadsföra och normalisera dem. Det är ”artister” kopplade till kriminella invandrargäng som i sin texter glorifierar livet som våldsbrottsling.

Bild: Polisen.

Rapparna är ofta inte bara kopplade till invandrad gängkriminalitet i allmänhet utan också till ett specifikt gäng som kan ligga i konflikt med ett annat. I de ”utsatta” miljonprogramsförorterna har gängen mutat in sina revir – kvarter som de betraktar som sina och som den som har kopplingar till ett annat gäng gör säkrast att hålla sig borta ifrån.

Spelade rivaliserande gängs rappare

Detta tänkte inte en man på när han en kväll i augusti förra året rattade sin nya Mercedes genom ökända Vårby Gård i södra Stockholm. Som passagerare i bilen fanns även en kompis och två tjejer.

Ur bilstereons högtalare dånade gangster-rap på högsta volym. Vad mannen glömde var att rapparen ifråga – som kallar sig ”23” och spelas flitigt i bland annat Sveriges Radio P3 och på Spotify – är uppges vara i konflikt med gänget i Vårby.

Bild: Polisen.

Det här går inte områdets gäng obemärkt förbi. Mannens kompis får ett meddelande på Snapchat. Han får veta att de gjort sig skyldiga till ett allvarligt brott mot gänget ”lag” och nu måste infinna sig på ett möte för att få sin dom. Om de inte dyker upp kommer vapen att plockas fram och bilen beskjutas.

Tog bilen i pant för ”bot” på 250 000

Mötet utmynnar i att mannen döms att böta 250 000 kronor för att han ”inte visat respekt”. Eftersom han inte har de pengarna tar gänget hans nya Mercedes i pant.

För att visa mannen hur tuffa grabbar de är i gänget har en av dem på sig rånarluva och viftar med en pistol. Mannen får veta att han ska bli förd ut i skogen och våldtagen i munnen med vapnet om han inte skaffar fram pengarna.

Mannen väljer trots hoten att polisanmäla de som rånat honom på hans nya bil. Det är det inte många brottsoffer som vågar.

Bild: Polisen.

När det är dags för rättegång har gänget dock av allt att döma genom så kallade övergrepp i rättssak lyckats skrämma mannen till att ändra sin historia. Nu vill han inte svara på frågor och menar att han verkligen haft en skuld till gänget.

De åtalade, dömda och frikända

Domstolen fäller ändå tre av gängmedlemmarna för rån. 20-årige Mustafa Baris Demirel, 24-årige Dawid Kamil Tur och 25-årige Felipé Vicencio döms till fängelse i två år. Felipé är den som anses ha varit ledande i rånet medan Dawid är den som varit maskerad och viftat med pistol.

Ytterligare två utländska personer stod åtalade för rån men frikänns i brist på tillräckliga bevis och på grund av mannens tystnad. Samtliga åtalade frikänns också av samma skäl från övriga åtalspunkter såsom grovt övergrepp i rättssak och grovt olaga hot.

Mannen får tillbaka sin Mercedes som polisen under brottsutredningen tagit i beslag. Han anses ha ”bättre rätt” till fordonet då ingen legitim skuld kunnat konstateras finnas till gänget.

LÄS ÄVEN: SR: Därför fyller vi studion med maskerade gangsterrappare