De styrande M- och SD-politikerna i Staffanstorp har kallats till polisförhör misstänkta för grovt tjänstefel. Anledningen är kommunens vägran förra året att ta emot kvotflyktingar från Syrien.
– Jag förhåller mig till rättegångsbalken, säger åklagare Emma Adolfsson till Samnytt.
Det är i mars förra året som Staffanstorp säger nej till att ta emot fler kvotflyktingar från Mellanöstern och Afrika. Anledningen är att kommunen nyligen anvisats 244 migranter från Ukraina, och därför inte anser sig kunna ta emot ytterligare 36 från bland annat Syrien och Kongo.
– Vi prioriterar de ukrainska flyktingarna eftersom Ukraina ligger i Sveriges närområde, samtidigt som det pågår ett krig där, förklarar kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) i en intervju med Samnytt i maj det året.
LÄS ÄVEN: Staffanstorps Kongo-nej – ”Prioriterar de ukrainska flyktingarna”
Ändrar sig
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Den 12 maj 2022, samtidigt som Samnytt ställer frågor till Sonesson, landar ett flygplan lastat med kvotflyktingar på flygplatsen i Malmö. Därifrån ska de skickas vidare till andra kommuner i Skåne. Fyra av dem som sitter på flygplanet utgörs av en familj från Syrien som Migrationsverket anvisat till Staffanstorp.
Men medan de övriga migranterna hämtas upp av tjänstemän från olika kommuner, lämnas de fyra syrierna ensamma på flygplatsen. Staffanstorp vill inte ha dem.
Staffanstorps beslut möter stark vänsterkritik, inte minst från dåvarande socialdemokratiska regeringen. Migrationsminister Anders Ygeman (s) anklagar Sonesson för “pajaskonster”. Samtidigt passar Moderaterna på att marknadsföra Staffanstorp som kommunen som “vägrar vika ner sig”.
Motståndet varar fram till juni 2022, innan kommunstyrelsen ger efter och går med på att ta emot afrikaner och araber igen.
Den officiella anledningen till omsvängingen är att anstormningen av ukrainska invandrare blivit lägre än väntat, och att politikerna därför åter är beredda att öppna skattebetalarnas plånböcker för migranter från andra länder.
LÄS MER: Staffanstorp ger efter – tar emot kvotflyktingar
Förhörs av polisen
Men Staffanstorps tre månader långa kvotflyktingsvägran får nu ett rättsligt efterspel. Redan våren 2022 inleds en förundersökning om brott, och nu har det blivit dags för polisförhör med dem som var inblandade i beslutet i mars förra året.
– Det är grovt tjänstefel som är brottsrubriceringen. Det innefattar även tjänstefel av normalgraden, förklarar åklagare Emma Adolfsson för Samnytt.
– Jag har haft denna förundersökning sedan maj 2022. Det har tagit tid att komma hit.
Den 23 oktober i år ger åklagaren direktiv till polisen om att börja förhöra personer som var inblandade i beslutet i mars 2022.
– Men jag tror inte att de har börjat hålla några förhör, säger Adolfsson.
Oklart vilka som misstänks
Christian Sonesson skriver på Facebook att kommunstyrelsens ledamöter nu kontaktats av polis. Han vill inte svara på om det gäller samtliga ledamöter.
– Jag kommer inte kommentera pågående rättsprocess. Det har jag sagt till alla medier, säger han till Samnytt.
Inte heller åklagaren Emma Adolfsson vill svara på vilka som kallas till förhör.
– Det undrar alla, men jag har inte sagt till media vilka som ska delges misstanke eftersom polisen håller på och ringer upp de personerna. Jag tycker inte att man ska läsa i tidningen att man kommer kallas till polisförhör, säger hon till Samnytt.
– Jag har gett polisen i uppdrag att kalla de misstänkta till förhör, och vid förhöret sedan kommer de delges misstanke om brott.
Majoriteten i Staffanstorps kommunstyrelse utgjordes förra mandatperioden av sex moderater och en sverigedemokrat, men även socialdemokrater och en centerpartist ingick i den. De senare två partierna motsatte sig dock majoritetens kvotflyktingsvägran.
“Jag är kallad som vittne”
Åklagaren berättar att av dem som nu kallas till förhör är samtliga misstänkta för brott. En av dem den moderata kommunstyrelseledamoten Margareta Pauli.
– Ja, jag har blivit kallad till polisförhör, säger hon till Samnytt.
En annan som kallats är socialdemokraten Pierre Sjöström, kommunstyrelsens andre vice ordförande. Han hävdar emellertid att han inte misstänks för brott.
– Jag är kallad som vittne. De andra är brottsmisstänkta, säger han till Samnytt.
Syrier är målsägande
Det är den syriska familjen som nekades komma till Staffanstorp i maj förra året som är målsägande i målet. Sonesson ifrågasätter att ärendet hanteras som ett brottmål istället för ett förvaltningsärende i förvaltningsdomstolen. En kritik som åklagaren inte har någon kommentar till.
– Nej, det har jag inte. Det får vara hans uppfattning. Jag vet inte riktigt hur han menar när han säger så. Jag kommenterar inte det, säger Emma Adolfsson.
Hon tillbakavisar också en fråga om hon drivs av ett politiskt motiv när hon jagar företrädare för Moderaterna och Sverigedemokraterna.
– Menar du om jag har något politiskt motiv? frågar hon.
Ja, till exempel?
– Nej, verkligen inte. Jag förhåller mig till rättegångsbalken. Det är det enda, svarar åklagare Emma Adolfsson.
LÄS ÄVEN: Här är medlemmarna i Expo-knutna maktnätverket Hilda
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.