Magdalena Andersson avgår som statsminister. Det meddelar hon vid en pressträff på onsdagseftermiddagen.

Upp som en sol och ned som en pannkaka. Under onsdagsförmiddagen valdes Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till ny statsminister av riksdagen, med minsta möjliga marginal. Och under eftermiddagen samma dag meddelar Sveriges första kvinnliga statsminister att hon avgår efter att ha regerat Sverige i nästan sju timmar.

LÄS MER: Magdalena Andersson ny statsminister

Anledningen till avhoppet är att Miljöpartiet lämnat regeringen i protest mot att en budget som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna tagit fram vunnit riksdagens budgetomröstning.

LÄS MER: Efter ”blåbrun” budget – MP lämnar regeringen

– Enligt konstitutionell praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande naturligvis måste gälla även när riksdagen valt en ny statsminister, men den nya regeringen ännu inte har tillträtt, säger Magdalena Andersson vid en pressträff.

– Jag har träffat talmannen och begärt att få bli entledigad från befattningen som statsminister.

Magdalena Andersson säger att hon kommer söka stöd för en socialdemokratisk enpartiregering. Sverige har inte haft en enpartiregering sedan innan valet 2006, då Göran Persson var statsminister. Miljöpartiet har redan sagt att de kommer ge sitt stöd till en sådan regering.