På fredagen uppmärksammades det att regeringen vill förbjuda partilotterier. Magdalena Andersson (S) hävdar att Tidöregeringen inspireras av USA:s tidigare president Donald Trump och nu försöker tysta det största oppositionspartiet.
– Det är en ny situation, säger S-ledaren.

Förslaget kommer från Sverigedemokraterna och väntas drabba Socialdemokraterna hårt. Den socialdemokratiska lotteriförsäljningen står numera för hälften av partiets intäkter. Under 2021, det senaste redovisade räkenskapsåret, över 150 miljoner kronor. Året innan över 160 miljoner.

LÄS ÄVEN: SD: ”Dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin”

Magdalena Andersson (S) hävdar att lagförslaget liknar mönster i andra länder där partier som Sverigedemokraterna är med och styr. Hon framför att det här kommer få stora konsekvenser för det politiska klimatet i Sverige.

– Det är en amerikanisering vi ser. De har Trump som förlaga. Det här visar också hur radikaliserad de traditionella högerpartierna blir. Innan de samarbetade med Sverigedemokraterna satt de många år i regeringsställning utan att göra något sånt här. Det är en helt annan höger vi nu ser i Sverige, säger Andersson till Expressen.

Enligt den tidigare statsministern är SD ”ett hot mot det öppna demokratiska samhället”.

– Det är tråkigt att konstatera att det som sades innan valet om att Sverigedemokraterna är ett hot mot det öppna demokratiska samhället. Det har visat sig vara helt rätt eftersom det så uppenbart handlar om att tysta.

Tusentals hamnar hos Kronofogden

Socialdemokraternas lotteriförsäljning har anklagats för att leda till spelmissbruk och även driva tusentals medborgare till Kronofodgden. Mellan 2014 och 2017 hamnade 8 000 svenskar hos Kronofogden för att de inte betalat för de lotter de köpt av Socialdemokraterna. Men Andersson försvarar S-lotteriet med att partiet inte får stöd från näringslivet som M, SD, KD och L.

Vidare gör Andersson ett försök att skrämma upp regeringspartierna. Om den här lagen blir verklighet skulle det, enligt S-ledaren, ”inte gå obemärkt förbi i Europa”.

– Jag tror också att det skulle röna ganska stor internationell uppmärksamhet. Det här att en regering försöker tysta oppositionen, jag tror inte det går obemärkt förbi i Europa om man säger så.

LÄS ÄVEN: SD lovar fortsatt utrensning av S-märkta statliga toppchefer