Statsminister Magdalena Andersson erkände, vid en presskonferens i torsdags, att integrationen av invandrare som tagit sig in i landet under de senaste två decennierna är misslyckad och har lett till parallella samhällen och gängvåld.

– Integrationen har varit för dålig samtidigt som vi har haft en stor invandring. Samhället har varit för svagt, resurserna till polis och socialtjänst har varit för svaga, sa statsminister Magdalena Andersson.

Antalet personer i Sverige födda utomlands har fördubblats de senaste två decennierna till 2 miljoner, eller en femtedel av befolkningen, skriver Reuters. Anderssons socialdemokrater har suttit vid makten i 28 av de senaste 40 åren, inklusive de senaste åtta, med huvudansvaret för asmhällsutvecklingen.

LÄS ÄVEN: Paludan nekas demonstrationstillstånd i Stockholm

Yttrandefriheten inskränks

Istället för att rikta kritik mot sina företrädare på statsministerposten valde Andersson att konstatera att: ””Segregationen har fått gå så långt att vi har parallella samhällen i Sverige. Vi lever i samma land men i helt andra verkligheter”.

Tidigare denna månad skakades landet av de så kallade korankravallerna, då över 100 poliser skadades och ett 20-tal polisfordon förstördes. Såväl vuxna som barn deltog i upploppen, som utspelade sig på flera platser i landet.

Korankravallerna har fått stor uppmärksamhet även internationellt och Sverige hotas med ”allvarliga återverkningar” från muslimska länder om vi inte inför inskränkningar i mötes-, yttrande- och åsiktsfriheten för att stoppa provocerande islamkritik.

LÄS ÄVEN: Åklagaren: ”Skrämmande se mammor med småbarn kasta sten mot polisen”

Skyller det religiöst motiverade våldet på kriminella

I media pågår debatten fortfarande huruvida den svenska yttrandefriheten ska inskränkas för att bättre anpassa samhället till den växande muslimska populationen. I realiteten har så redan skett då polisen valt att inte ge den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan tillstånd till fler sammankomster.

Statsministern ville under presskonferensen inte skuldbelägga muslimer för det brutala samhällshotande våldet som uppstod vid korankravallerna. Istället talade hon om kriminella. Andersson varnade även för att det finns krafter som är ”redo att gå långt för att skada vårt samhälle”. Dessa krafter menar hon är kriminella gäng, islamister och högerextremister.

SE ÄVEN: VIDEO: Kvinna vill bränna islamkritiker – ”Islam är fredens religion”