I det senaste avsnittet av SVT:s utfrågningsprogram ”30 Minuter” grillades migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) om det ”paradigmskifte” i svensk migrationspolitik som den nya borgerliga regeringen med stöd av Sverigedemokraterna aviserat. Malmer Stenergard lade skulden för Sveriges migrationshaveri och till detta kopplade skenande gängkriminalitet på Centerpartiets tidigare ledare Annie Lööf. Hon ville inte tala om sitt eget partis bidrag till den uppkomna situationen.

Malmer Stenergard fick en rad frågor om det som de tre regeringspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna kommit överens om på det migrationspolitiska området i det så kallade Tidöavtalet.

Fokus låg på hur Sverige under mandatperioden ska gå från den ansvarslös massinvandring som pågått i ett antal decennier till ett mer ansvarsfullt mottagande på en avsevärt lägre nivå. Flera frågor kretsade också kring löftet att återta kontrollen över vilka som befinner sig i Sverige och se till att de som gör detta illegalt förpassas ut ur landet.

När frågorna kom in på vem som bär skulden för att Sverige ser ut som det gör idag till följd av den under lång tid förda massinvandringspolitiken riktade migrationsministern ett anklagande pekfinger mot Centerpartiets nyligen avgångne ledare Annie Lööf.

– Jag skulle vilja säga att Annie Lööf representerar väldigt mycket av det som vi nu måste förändra i svensk politik. Hon har varit med och bidragit till att skapa den stora otrygghet som tyvärr präglar många delar av de här utanförskapsområdena och övriga samhället, och där vi nu måste genomföra mycket drastiska åtgärder för att få en helt annan invandringspolitik och integrationspolitik.

Otydlig om när Moderaterna kom till insikt

Malmer Stenergard hävdade att hon och hennes parti ”till skillnad från Annie Lööf ser de här problemen”. När den insikten infann sig var däremot något som migrationsministern inte ville gå in på.

Under flera mandatperioder regerade Moderaterna Sverige tillsammans med Centerpartiet och under ledning av Fredrik Reinfeldt som gjorde upp med Miljöpartiet om införandet av den sannolikt mest liberala och expansiva migrationspolitik Sverige någonsin haft. Flera ledande ministrar från den tiden, däribland Ulf Kristersson, Tobias Billström och Elisabeth Svantesson, har centrala statsrådsposter också i den nuvarande regeringen.

De flesta politiska bedömare – oavsett man är positivt eller negativt inställd – är eniga om att det migrationspolitiska ”paradigmskifte” som regeringen nu aviserar och som förhandlats fram i Tidöavtalet inte är grundad i moderat politik utan sverigedemokratisk dito.

Föregrep rekryteringsprocess av myndighetschef

Migrationsministern har även fått kritik för att hon i programmet på ett olämpligt sätt föregrep rekryteringsprocessen av ny generaldirektör för Migrationsverket. Det är ett uppdrag som den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth har sökt men i SVT 30 Minuter förklarade Malmer Stenergard honom som otänkbar redan innan alla ansökningar kommit in och än mindre granskats.

Hela SVT-utfrågningen kan ses HÄR.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Jag är rätt person att utföra det paradigmskifte ni söker”