Malmö blir först ut i Sverige med att göra om delar av arresten till en barnavdelning som mer ska påminna om ett lekrum eller dagis än en traditionell cell. Skälet är det kraftigt eskalerande antalet barn med invandrarbakgrund som frihetsberövas för grova brott begångna inom ramen för den organiserade gängkriminaliteten.
Det blir allt vanligare att barn anhålls och häktas för grova gängkriminella brott. Samtidigt som lagstiftningen går i riktning att de ska kunna dömas till ungefär samma påföljder som vuxna förövare, har Sverige kritiserats av mänskliga rättighetsaktivister för att inte följa Barnkonventionen när barn lagförs.
I takt med att allt fler barn lagförs ska det därför bil ändring på vilken miljö de möter när de anhålls, häktas och avtjänar sina fängelsestraff. Och i Malmö blir man nu först med en barnavdelning på arresten.
– Vi försöker anpassa lokalerna till barns behov, säger chefen för Malmöpolisens utredningsjoursektion, Emil Andersson, i en kommentar till DN.
Miljö “med vänligare ton” för de yngsta mördarna
Barn som mördat, rånat och våldtagit kan ta skada av att placeras i de “kala och sterila miljöer” som en traditionell cell utgör, menar man. Malmöpolisen vill därför kunna erbjuda de allra yngsta grova brottslingarna en miljö med “en lite vänligare ton”, mer som att vara på dagis.
– Det blir aktivitetsrum, samtalsrum, en mjukare miljö egentligen. Arrester kan uppfattas som ganska kala, sterila miljöer och här blir det en lite vänligare ton. En arrestmiljö kan vara rätt skrämmande, förklarar Emil Andersson.
LÄS ÄVEN: JO-krav: Barnanpassa polisarresternas celler
Kritik från FN:s barnrättskommitté
För tre år sedan antogs FN:s barnkonvention som svensk lag. Hur de luddiga formuleringarna som skiljer sig mycket från vanlig lagtext ska tolkas är föremål för diskussion. Men Sverige har kritiserats av aktivister i FN:s barnrättskommitté för att vi häktar barn som exempelvis begått mord. Även JO har krävt ändringar.
Ett uppmärksammat fall är det med 15-årige Aydin Ilyass Shojaee från Iran som satt häktad i ett år innan han dömdes till ungdomsvård för mordet på en invandrad gängledare i köpcentret Emporia i Malmö och även allvarligt skadesköt en förbipasserande kvinna.
Här har människoaktivister kritiserat häktningsmiljön för att inte vara lika barnanpassad som den på det Sis-hem där han nu avtjänar sin ungdomsvård. Men nu ska det alltså bli ändring på det så att unga mördare inte lider psykisk skada av att sitta inlåsta. Och först ut med det progressiva nytänket är alltså Malmö.
Första barnavdelningen i drift 2026
Särskilda barnavdelningar ska efter att pilotprojektet står klart sedan byggas på flera håll i landet där gängkriminella minderåriga misstänkta för bland annat dödsskjutningar och sprängningar ska kunna förvaras utan att Sverige får kritik från FN för att inte följa Barnkonventionen. Det första i Malmö beräknas kunna vara i drift från och med den 1 juli 2026.
– Vi i Malmö har jobbat rätt hårt på att få till en lösning på det här när det blev svensk lag och så fick vi möjligheter rent lokalmässigt att pröva något nytt. Det är med tanke på flödet i Malmö också, vi har i högre grad än resten av Region Syd frihetsberövade barn, konstaterar Emil Andersson.
Barnpedagogiskt utbildad personal
Barnavdelningarna ska inte bara fysiskt vara vänligare utformade och barnanpassade. Personalen som arbetar där ska också ha en annan pedagogisk kompetens som liknar den som personalen på dagis har. Man hoppas kunna rekrytera personer med den bakgrunden till tjänsterna.
– Vi kommer även anpassa så att det finns en större möjlighet till sociala aktiviteter […] så att de ska kunna röra sig på lite friare ytor, berättar Emil Andersson för DN.
För att det inte ska bli fel och då Sverige är unikt i att ta det här initiativet och internationella förebilder därför saknas, kommer man i Malmö att bygga om arresten i när dialog med Barnombudsmannen och Bris.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.