”En liten miss”. Så beskriver Malmö stadsarkiv att man förra veckan valde att täcka över judisk litteratur i ett skyltfönster på grund av risken för skadegörelse.
”Någon sådan risk fanns inte, utan det handlade om en kommunikationsmiss”, skriver nu kommunen i ett uttalande
.

Under onsdagen hålls en Förintelsekonferens i Malmö med deltagare från ett 40-tal länder. Syftet med konferensen är att minnas Förintelsen och lyfta fram kampen mot antisemitism.

Förra veckan, inför konferensen, hade arkivarien Anette Sarnäs därför ställt fram böcker och affischer med judiskt tema i stadsarkivets fönster, för att förbereda inför konferensen.

Under fredagseftermiddagen fick hon emellertid veta att det under ett säkerhetsmöte besultats att den judiska litteraturen inte kunde stå framme synligt i skyltfönstret under helgen. Anledningen var risken för skadegörelse. Istället täcktes böckerna över med en filt.

– Jag blev jävligt upprörd, sade Sarnäs till Sydsvenskan i måndags.

Foto: Malmö stadsarkiv

”En liten miss”

Under onsdagen har Malmö stadsarkiv kommenterat förra veckans beslut att täcka över de judiska böckerna i ett inlägg på sin Facebooksida. De skyller alltihop på ”en liten miss” och ”ett olyckligt internt misstag”.

”Först en liten miss – och sen bara kärlek. Vi älskar er Malmö!” heter det och: ”Malmö Stadsarkiv står alltid upp för yttrandefriheten. Alltid! Men den här gången skedde ett olyckligt internt misstag med övertäckta böcker som genast rättades till.”

Faksimil

I ett annat inlägg påstår stadsarkivet att det aldrig fanns någon risk för skadegörelse och att alltihop handlade om en ”kommunikationsmiss”.

Faksimil

Ska förbjuda ”organiserad rasism”

Inför Förintelsekonferensen har regeringen på nytt lyft fram förslag på lagar den vill införa. Bland annat ett förslag om att kriminalisera ”organiserad rasism och stöd åt organiserad rasism” samt en kriminalisering av Förintelseförnekelse.

Samtidigt har regeringen kritiserats för att antisemitismen i Malmö främst kommer från invandrare från muslimska länder, och att de lagar regeringen vill införa inte riktar sig mot dem,

SE ÄVEN: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar

LÄS MER: Regeringen ska stoppa judehatet i Malmö – kriminaliserar ”organiserad rasism”