Mammor till gängkriminella invandrarungdomar som dödats i väpnade uppgörelser i ’utsatta områden’ höll under parollen ”Fuck (knulla) våldet” på söndagen en manifestation på Sergels torg i Stockholm. I en debattartikel som publicerats på SVT:s webbplats lägger man ansvaret för invandrarvåldet på det svenska samhället och på politiker som skjuter till för lite resurser.

Flera hundra personer hade samlats på ”plattan” för att höra mammorna tala från scenen om sina söner som gett sig in i de kriminella gängmiljöerna och fått plikta med sina liv för det.

De skjutna unga gängmedlemmarna beskrivs i en debattartikel på SVT Opinion som ”hela Sveriges barn”. Alla som har något med ungdomar att göra har ett ansvar, skriver de drabbade mammorna, och räknar bland annat upp politiker, medier, höga tjänstemän och idrottsledare.

Det behövs fortsatta stora satsningar från skattebetalarna, menar man. Dessutom kräver mammorna hårdare vapenlagar och möjlighet till anonyma vittnesmål i domstolar som sätt komma till rätta med det väpnade gängkriminella invandrarvåldet.

Invandringspolitiken som delorsak till den uppkomna situationen nämndes däremot inte. Inte heller föräldrarnas och ungdomarnas eget ansvar – en överväldigande majoritet av de som skjuts ihjäl och skottskadas inom ramen för det väpnade gängvåldet är själva gängmedlemmar.

I enstaka fall, som med 22-årige Shayan som för några veckor sedan sköts med 13 skott i ryggen och benen i Segeltorp i södra Stockholm, där inga gängkopplingar kan hittas tror polisen att skytten kan ha tagit fel på person.

Eftersom skjutningarna ofta sker på offentlig plats där människor vistas finns också alltid en risk att någon oskyldig kommer i vägen för en kula.