I ungefär en veckas tid har en rad jordbävningar skakat området kring den isländska staden Grindavik – nära den populära geotermiska spaanläggningen “Blå lagunen”. Nu varnar lokala myndigheter för att detta kan vara en signal om ett kommande vulkanutbrott.
På måndagen konstaterade isländska Met Office, Islands motsvarighet till SMHI, ett tillstånd av osäkerhet kring den gångna helgen. Detta efter flera dagar med mindre jordbävningar och en svullnad av berget.
Alarmnivåerna för luftfarten ökades också från grön till gul nivå. Dessa definierar när en vulkan “upplever tecken på förhöjd oro över kända bakgrundsnivåer”.
Omkring 500 jordbävningar hittills
Island har haft ungefär 500 jordbävningar hittills på väldigt kort tid. De flesta hamnar väldigt lågt på richterskalan. Den största registrerade jordbävningen hade emellertid en styrka på 3,7, rapporterar AFP. Över 3 på skalan är ett tecken på upptrappning i aktiviteten.
Att många jordbävningar kommer på en gång är inte ovanligt i området, men det faktum att det nu inträffade vid sidan av en “ovanligt snabb” inflation av vulkanen Thorbjörn, bara några kilometer från Grindavik, utgör “en anledning till oro och närmare övervakning”, enligt Isländska Met Office.
Marken höjer sig snabbt
Marken höjer sig med 3-4 millimeter per dygn och har nu höjt sig nästan 3 centimeter. Detta är mycket ovanligt på så kort tid. Höjningen av marken tros bero på en magmaansamling några kilometer under marken.
Om ökningen beror på ansamling av magma i vulkanen, kan den antingen bara upphöra eller fortsätta att byggas upp – vilket kan leda till ett vulkanutbrott. Den senaste gången en vulkan fick ett dokumenterat utbrott på Reykjaneshalvön, där staden Grindavik är belägen, var för nästan 800 år sedan.
Men om ökningen i stället beror på tektonisk aktivitet kan flera och kraftigare jordbävningar väntas. Halvön ligger på Atlantiska Centralryggen, där de nordamerikanska och eurasiska tektoniska plattorna möts.
“Det är för tidigt att försöka skilja på vilket (scenario) som är det mest troliga,” sa Pall Einarsson, professor i geofysik vid fakulteten för jordvetenskap vid Islands universitet, till AFP.