I början av augusti rånades Niclas av av fyra personer. Först tvingas han släppa in dem i sitt hem i Göteborg, sedan tar de ut honom i en mörk gränd där de brutalt misshandlar och förnedrar honom. Den 17-årige ledaren hade tidigare släppts fri trots flera tidigare rån – och genast fortsatt begå nya brott.

Det är på kvällen den 9 augusti som Niclas rånades både i hemmet och på gatan. Ett gäng överfaller Niclas på gatan och börjar slå honom. Sedan tvingar de sig in i Niclas bostad och stjäl ännu mer från lägenheten. Under tiden fick Niclas en kniv riktad mot halsen.

Rånargänget tar sedan ut honom till en gränd där ledaren tar av sig skorna och tvingar honom att kyssa hans fötter. Därefter sparkar han Niclas i ansiktet och en brutal misshandel påbörjas.

Började redan i våras
Gängets framfart började redan i våras. I mars misstänks de för att inom loppet av tio minuter ha rånat två ungdomar på Västergatan i Göteborg och vid Landalabergen. Ett tredje offer, 18-årige William Clemons, ska ha berättat hur han fick sparkar och en kniv riktad mot halsen.

Gärningsmännen grips, men trots att de erkänt brotten väljer åklagaren att häva häktningsbeslutet. Istället blir det socialtjänsten som tar över.

LÄS ÄVEN: Hassanain häktad för förnedringsrån på Emporia i Malmö

I början av augusti ska de ha genomfört en ny brutal rånvåg. Bland annat misshandlas en 20-årig man mycket svårt, förnedras och blir bestulen på dator, mobiltelefon, jacka och bankkort.

Explosionsartad ökning av rån
Antalet anmälda rån i Göteborg har ökat drastiskt under senare år. Samma år som den största anstormningen av migranter i Sveriges historia skedde, år 2015, anmäldes 530 rån i regionen. Under 2018 ökade detta till 695 anmälda rån och hittills år 2019 har hela 713 rån anmälts.

Nu talar polisen också om en ny ökande trend med så kallade ”förnedringsrån”. Niclas är det senaste i raden av offer för den sortens brott.

Samtidigt menar polisen att de inte har resurser att nog att hantera situationen.

– Systemet är inte fullkomligt på något sätt, säger Erik Nord, högste polischefen i Göteborg.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Svensk förnedras och misshandlas av invandrargäng – tvingas stoppa pistol i munnen

Vidare kritiserar han den svenska hållningen att gärningsmännens bästa ofta sätts före andra människors säkerhet.

– Man får bara acceptera att vissa människor måste man hålla borta längre tider för att de inte ska göra andra människor illa, fortsätter han.

Åklagaren menar att lagen sätter begränsningar
Linda Wiking var den åklagare som beslutade att släppa 17-åringen från häktet. Hon menar att hon bara följt lagen och att det på grund av att gärningsmannen var 17 år, samt att han redan erkänt, inte kunde hålla honom kvar i häkte.

– Hur mycket vi än vill, kan vi inte gå emot lagstiftningen, påstår hon.

Niclas som blev grovt misshandlad är förundrad. Efter misshandeln fick han sin näsa sönderslagen och först nu har han igen börjat kunna andras hyfsat normalt.

– Jag undrar bara varför de släpptes?, säger han till en sajt på nätet.

LÄS ÄVEN: 14-åring förnedrades under rån – tvingades ned på knä och skälla som en hund

Även nationellt började rånen öka kraftigt under och efter 2015, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.