Pite havsbad driver sedan 2015 ett asylboende. För det betalar Migrationsverket 60 miljoner kronor per år i kallhyra plus att skattebetalarna även står för löpande driftskostnader. Nu visar en granskning från SVT att Migrationsverket inte kontrollerat miljonfakturorna.

Enligt hyresavtalet ska Migrationsverket kontrollera de fakturor som avser de löpande kostnaderna, som uppgår till flera miljoner, enligt SVT.

Bland de kostnader som fakturerats finns 100 000 kr för borttappade nycklar, 2 000 000 för skadedjursbekämpning och 30 000 kr i månaden för trådlöst internet.

Enligt avtalet ska Migrationsverket bara betala självkostnadspris för driftskostnaderna, som enligt fakturorna hittills uppgått till hela 40 miljoner kronor.

Först påstod Migrationsverkets ansvariga chef att kostnaderna har följts upp enligt avtal men medger efter ytterligare frågor att de inte alls kontrollerat utgifterna. Dock påstår myndigheten att så ska ske nu.

– Det stora problemet är att man inte följt upp som man borde göra, vilket innebär att man med stor sannolikhet har betalt alldeles för mycket. Det är klantigt, dumt och slöseri med skatte- medel, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, till SVT.

Pite havsbad har tidigare blivit omskrivet för återkommande bråk och upplopp vid asylboendet.