Inför MP:s extrakongress som hölls på söndagen stod fyra kandidater beredda att ta på sig rollen som nytt kvinnligt språkrör för det i opinionen krympande partiet. Partisekreterare Märta Stenevi vann med tydlig majoritet och fick 142 av 265 möjliga röster.

I en artikel i DN, med rubriken ”Märta Stenevi lockas av makt och inflytande”, framgår att Stenevi är en karriärist med stora ambitioner. 2019 lyckades hon bli partisekreterare för Miljöpartiet, trots att hon nobbats av valberedningen och nu, två år senare, har hon nått partiets absoluta topp och kan titulera sig språkrör.

Det tillträdande språkröret anser att hon har ”en medfödd auktoritet”. DN skriver att: ”En röd tråd i berättelsen om Märta Stenevi är att hon oavsett sammanhang snabbt tagit sig till positioner där hon får bestämma. Hon har själv konstaterat att hon aldrig varit onödigt ödmjuk och att hon lockas av makt och inflytande”.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets gruppledare bor med utvisad afghan – kräver amnesti för ensamkommande

Frustration över låga opinionssiffror

Internt i MP gror frustrationen över att ledningen inte lyckats vända partiets låga och stadigt sjunkande opinionssiffror, trots att klimatet stått högt på dagordningen de senaste åren. Förhoppningen är nu att Stenevi ska kunna ändra på det.

I sitt tacktal sa Stenevi att: ”Framtiden måste vara grön, annars har vi ingen framtid alls”. Hon nämde även det låga väljarstödet som en uppgift att ta itu med.

– Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler. Vi får inte bara nöja oss med att klara riksdagsspärren, det räcker inte, sade hon.

Stenevi är 44 år gammal och bor i Malmö. Hon engagerade sig i Miljöpartiet 2012 och har under sin politiska karriär varit regionråd i Skåne 2014-2016, kommunalråd i Malmö 2016-2018 och partisekreterare från 2019 och till dess att hon nu tillträder som språkrör.