Tysklands beslut att lägga ned kärnkraften har fått långtgående konsekvenser för landet, i synnerhet för industrin. Detta försöker man kompensera genom jättesatsningar på sol- och vindkraft som saknar motstycke, ändå räcker det inte och landets elproduktion rasar. På sikt hotas Europas konkurrenskraft, varnar en expert.
Medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Sverige lade ned flera reaktorer men lät några vara kvar, har man tagit samtliga ur drift i Tyskland. Att lägga ned planerbar elproduktion till förmån för intermittent sol- och vindkraft är något som skett även på många andra håll i Europa.
I Tyskland har man dock gått i bräschen för denna utveckling. För tio år sedan producerades 75 gigawatt förnybar energi och 92 gigawatt konventionell energi – totalt 167 gigawatt.
LÄS ÄVEN: Efter energifiaskot – Tyskland öppnar för ny kärnkraft
Efter att man tillsatt 95 gigawatt i sol och vind i elsystemet ligger den installerade produktionskapaciteten i dag 50 procent högre, på 258 gigawatt.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Trots detta sjunker rasar elproduktionen – sedan 2017 har man gått från 553 till 397 terawattimmar, en nedgång motsvarande nästan 30 procent.
Importerar kärnkraftsel
Tidigare var Tyskland nettoexportör av el. I dag importerar landet el motsvarande produktionen från fem kärnreaktorer. Samtidigt är en stor del av importelen producerad av kärnkraft.
Siffror som Affärsvärlden tittat på avslöjar att den faktiska elproduktionen i hela EU har fallit stadigt tre år i rad trots att den installerade effekten har ökat. Detta har också skett parallellt med att EU sagt sig behöva kraftigt ökade mängder el.
Elmarknadsanalytikern Christian Holtz på Merlin & Metis konstaterar att en orsak är att de förnybara kraftslagen har en mycket lägre energiproduktion i förhållande till den installerade effekten än exempelvis kärnkraft – ett gap som dessutom inte kommer att kunna överbryggas genom att bygga ännu mer förnybar energi.
En konsekvens av detta blir att konkurrensen om elen ökar då vädret inte är optimalt och priserna blir mer oförutsägbara.
Redo att flytta
För ett par år en genomförde den tyska handelskammaren DIHK en undersökning som visade att 40 procent av de tyska företaget kan tänka sig att flytta på grund av de höga elpriserna.
För att kompensera har planen varit att bygga 50 nya elproducerande gaskraftverk med start 2025, men det stoppades nyligen i den tyska förbundsdagen.
Högt pris
Priset för den förda politiken kan bli högt, konstaterar Morten Springborg, energispecialist på kapitalförvaltaren C Worldwide Asset Management och tidigare rådgivare i energifrågor till den danska regeringen.
– Om Tyskland och andra länder fortsätter på denna väg riskerar vi att förlora vår industriella bas inom några år. Det är dags att omvärdera strategin innan det är för sent, säger han till Affärsvärlden.
LÄS ÄVEN: Riksrevisionen: Rödgröna regeringen förstörde elsystemet
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.