UPPDATERAT! Natten mot fredagen skedde en massrymning från Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg. Migrationsverkets presstjänst bekräftar uppgifterna i ett mejl till Samhällsnytt. Enligt presstjänsten rymde totalt 14 migranter.

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om att endast 6 av 27 planerade utvisningar kunde verkställas från Migrationsverkets förvar i måndags, delvis beroende på aktioner från en grupp asylaktivister. Detta enligt ett pressmeddelande från nätverket #vistårinteut.

LÄS MER: Sexbrottslingen Moradi leder protester vid afghanutvisning i Göteborg

Enligt uppgift som Migrationsverket bekräftar i ett pressmeddelande ska migranterna ha tagit sig ut genom att bryta upp ett fönster. Frilansjournalisten Joakim Lamotte var först med att rapportera om händelsen via sin kanal på Facebook. Enligt honom ska de flesta vara afghaner men bland rymlingarna finns också ett antal kurder och syrier.

Polisen uppgav till Lamotte att man inte letar efter rymmarna eller på annat sätt arbetar med ärendet.

– Det rör sig inte om kriminella personer utan om personer med utvisningsbeslut. Det är Migrationsverkets uppgift att få ordning på dem, uppger Göran Carlbom, som är vakthavande befäl vid Polisen i Göteborg.

LÄS MER: BILDEXTRA: Här utvisas afghanerna från Kållered

Guna Graufelds, som är pressansvarig på Migrationsverket uppger att det inte ska vara möjligt att ta sig ut på det sättet och att man inte vet om de förvarstagna kan ha fått hjälp att rymma av någon på utsidan.

Graufelds är också förvånad över beskedet från polisen eftersom Migrationsverket enligt henne överlämnat ärendet till dem. I skrivande stund har såvitt Samhällsnytt erfar ingen av rymlingarna påträffats och återbördats till förvaret.

Migrationsverket har stängt av den del av förvaret som de förvarstagna rymde ifrån och det pågår nu en utredning om hur rymningen kan ha skett, enligt myndighetens pressmeddelande.