När utredningen kring Mats Löfvings förehavanden som regionpolischef i Stockholm presenterades på onsdagsmorgonen blev slutsatsen en uppmaning till att han skiljs från sin tjänst.

Enligt den särskilda utredaren Runar Viksten, tidigare chefsrådman och ordförande i Försvarsunderrättelsedomstolen, förelåg det ingen jävsituation då Mats Löfving tillsatteLinda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen. Han bedöms dock ha varit jävig då flera andra beslut togs, bland annat när han höjde Staafs lön.

LÄS ÄVEN: Ytterligare anklagelser om jäv mot Mats Löfving

– Jag tror, och på goda grunder, att det här förhållandet inleddes sommaren 2015. Det här innebär då att jag inte finner stöd för att jäv förelåg i februari 2015 när tillsättningsbeslutet fattades, säger Runar Viksten, som betonar att Staaf uppfyllde de formella kraven för tjänsten och var mest lämpad.

Hans samlade bedömning är att rikspolischefen bör överväga att sparka Mats Löfving.

– Rikspolischefen bör överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst, säger han.

På onsdagsförmiddagen höll rikspolischef Anders Thornberg pressträff för att svara på frågor om utredningen. Thornberg har inte bestämt sig huruvida Löfving ska lämna sin tjänst efter härvan.

– Jag ska ha ett arbetsrättsligt samtal med Mats Löfving och nogsamt överväga frågorna, säger han.

LÄS ÄVEN: Löfving godkände tjänstevapen till Staaf – utreds för brott

Parallellt pågår en förundersökning om grovt tjänstefel för Löfvings beslut att tilldela Staaf ett tjänstevapen.