15 000 personer valde förra året att lämna Socialdemokraterna som därmed minskar från 90 000 till 75 000 medlemmar, Medlemstappet har pågått länge men accelererar nu. Det rapporterar statsradion.

Att partierna förlorar medlemmar är inget nytt utan en trend som pågått i decennier. Samtliga partier backar, utom Sverigedemokraterna som i stället sett en tillströmning av medlemmar.

För Socialdemokraterna har medlemsflykten varit särskilt påtaglig och det tempo med vilket svenskarna lämnar partiet ser nu ut att accelerera. Man behåller dock fortfarande tätplatsen som det av riksdagspartierna som har flest medlemmar.

LÄS ÄVEN: Förtroendet för regeringens och Folkhälsomyndighetens corona-hantering i fritt fall

På andra plats kommer Moderaterna med cirka 45 000 medlemmar, vilket är en minskning med ett antal tusen jämfört med året innan. Som trea återfinns Sverigedemokraterna med en bit över 30 000 medlemmar.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Båstaad säger i en kommentar till Sveriges Radio att hon tror att en det ökade medlemstappet beror på corona-pandemin och att partiet fått ställa om från fysiska aktiviteter till digitala.