Danmarks statsminister Mette Frederiksen utlyser Folketingsval som ska hållas 1 november. Det rapporterar danska TV2. Anledningen är att hon inte längre har stöd av en majoritet i Folketinget.

Frederiksen kallade under onsdagen till pressträff utanför sitt representationsresidens Marienborg. Redan på förhand meddelades att journalisterna inte skulle få ställa några frågor.

– Danmark är ett fantastiskt land, men tiderna är svåra, inleddes pressträffen där Frederiksen listade de problem såväl Danmark som hela Europa står inför, med inflation, energikris och en orolig omvärld.

Utlyser val

Därefter berättade statsministern att hon, trots att det enligt henne inte är optimalt med tanke på världsläget, utlyser val.

– Jag har idag informerat Hennes majestät Drottningen att det utlyses val till Folketinget, sade hon.

Folketingsvalet ska hållas redan 1 november i år, vilket ger partierna mindre än fyra veckor för att bedriva sina valkampanjer. Att val hålls med så kort varsel är vanligt i Danmark.

Det är upp till den regerande statsministern att avgöra när nästföljande val ska hållas, men det får inte gå mer än fyra år mellan tillfällena. Senaste valet hölls 5 juni 2019 vilket innebär att Frederiksen som senast hade kunnat utlysa val till till 4 juni nästa år.

Hotas av misstroende

Att Mette Frederiksen utlyser val var väntat. Radikale venstre, ett av regeringens stödpartier, har hotat rikta misstroendevotum mot henne så snart Folketinget öppnar för hösten. Folketinget höll sitt traditionsenliga öppnande under gårdagen, som alltid första tisdagen i oktober.

Något som överraskar desto mer är att Frederiksen uttryckligen säger att hon, om hon blir återvald, inte tänker bilda en socialdemokratisk enpartiregering. Istället vill hon ha ”en bred regering”, säger hon.

– En bred regering med partier från båda sidor om den politiska mitten, säger Mette Frederiksen.

LÄS ÄVEN: Mette Frederiksen: ”För många invandrare kan inte sköta sig”