Sedan det framkom att IS-terroristen Michael Skråmo dödats i Syrien har hans svärfar och sju barn figurerat i medierna näst intill dagligen. Målet har varit att föra barnen till Sverige. Här har många uttryckt oro för att de kan komma tas om hand av deras IS-lojala mormor Umm Hamza. På måndagen framkommer att Hamza träffat barnen i Irak och att hon avslöjats som IS-rekryterare.

– Mormor, mormor, ropade barnen när hon kom till hotellet där de bor med sin morfar Patricio Galvez.

Sedan ett par år tillbaka bor Hamza i Göteborg. Hon har ett svenskt namn men blev känd som Umm Hamza under sin tid med terrorgruppen i Syrien. Tillsammans med dottern Amanda Gonzales konverterade hon 2007. Då Skråmo och dottern flyttade till ”kalifatets” huvudstad Raqqa 2014 flyttade hon med, men efter ett par år blev livet där för svårt varpå hon återvände till Sverige. I lördags tog hon sig till Erbil i Irak med sitt svenska pass.

Livet i kalifatet
Sedan hon återvände 2016 har hon levt med skyddad identitet. Efter ett halvår medverkade hon i en kanadensisk dokumentär där hon försvarade Islamiska staten. Trots att hon påstod sig ha mått psykiskt dåligt skulle det ha varit ”ett fantastiskt bra ställe att leva på”. Det hetta även att hon i Syrien kände sig tryggare och friare som kvinna.

I brittisk tv i våras fick hon frågan om hon verkligen inte kände till terrorgruppens grymheter, varpå hon svarade att de inte hade tillgång till internet eller tv samt att ingen skulle ha pratat om sånt då hon var där.

IS-rekryterare
Då hon bodde i Raqqa avslöjades hon som IS-rekryterare av kanadensiska journalister. De utgav sig för att vara en ung kvinna som var intresserad av att ansluta sig till terrorgruppen. I en krypterad chatt gav hon den fiktiva unga kvinnan detaljerade instruktioner om hur hon skulle ta sig till Syrien och ett förslag på en man hon kunde gifta sig med – Michael Skråmo, som redan var gift och då hade fem barn.

– Jag kan inte prata för henne, det är en sak som ni kanske kan diskutera med henne direkt. Men jag vet att hon inte är i sådana miljöer längre. Det är ingen risk på det sättet, tror jag. Det får hon själv svara på det, säger Patricio Galvez om risken att barnen kan hamna hos hans exfru.

Att hon inte skulle röra sig i ”sådana miljöer längre” är dock något terrorexperten Magnus Ranstorp inte håller med om: ”Vad jag förstår är svärmor fortfarande inne i extremism världen”, twittrar Ranstorp.

Spänt på hotellet
Att hon var på väg till samma hotell som han själv bor på nämnde Galvez dock inget om. Sedan hon anlände ska stämningen på hotellet ha blivit spänd och ledningen förstärkt den beväpnade vaktstyrkan.