Enligt bosättningslagen från 2016 ska nyanlända migranter som fått uppehållstillstånd fördelas mellan landets kommuner. Syftet påstås vara att ge migranterna bättre förutsättningar för att etablera sig i samhället men många tycks inte trivas bland svenskar och flyttar till redan invandrartäta områden.

Enligt ny statistik från länsstyrelserna flyttar nästan en tredjedel av nyanlända migranter från den kommun de blivit anvisade till inom tre år. Inte sällan är det från en rikare kommun till en med högre så kallad utsatthet som flyttlasset går.

Nu ifrågasätts bosättningslagen av Sandra Lundberg, integrationsutvecklare på Skånes länsstyrelse.

LÄS ÄVEN: Migranter har det jobbigt – kan drabbas av ‘minoritetsstress’

– Vi ser hur anvisningarna generellt placerar personer initialt i kommuner med bättre förutsättningar och lägre socioekonomisk utsatthet. Men sen ser vi att de som flyttar i högre andel gör det till kommuner med sämre förutsättningar. Syftet med lagen går förlorat på sikt, sa Lundberg under en presentation som Dagens Arena uppmärksammar.

Av de migranter som kom till Sverige 2020 anvisades 83 procent till en kommun med låg eller relativt låg “socioekonomisk utsatthet”. Av den tredjedel som hade flyttat tre år senare hade 41 procent valt en kommun av den rakt motsatta typen.

Orsakerna till flyttarna är inget som pekas ut i studien, men man misstänker att det kan bero på saker som bostadsbrist.

Foto: Kevin Walsh from Oxford, England, CC BY 2.0

Bostads- och arbetsmarknad

Enligt Johanna Andersson, planhandläggare på Skånes länsstyrelse, kan hyresvärdarna i kommunerna behöva se över sina krav.

– Man bör inte ha högre krav än vad som är nödvändigt för blivande hyresgäster, just för att det stänger ute hushåll från den hyrda marknaden. När det gäller till exempel nyanlända kan det handla om att alla fastighetsägare inte godkänner etableringsersättning som inkomst. Då utestängs den gruppen, sa hon under presentationen.

Emma Holmqvist, forskare i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet, pekar på att lediga bostäder ofta finns där arbetsmarknaden är svagare.

För att nyanlända ska kunna etablera sig behöver politiken jobba med lösningar på både bostadsmarknaden och arbetsmarknaden samtidigt, menar hon.

LÄS ÄVEN: Majoriteten av migranter från 2015 är KVAR i Sverige