I Borlänge utbildas sfi-elever sedan 2020 även i föräldraskap. Det anses att programmet fungerar så pass bra att man vill att det ska spridas till resten av landet.
Så kallat föräldraskapsstöd, med ursprung i FN:s barnkonvention, har kommunerna en skyldighet att erbjuda alla familjer i Sverige. I Borlänge kommun har man beslutat att göra det till en del av sfi-undervisningen.
– Har vi en trygg familj kan vi skapa ett tryggt samhälle, säger projektledaren Lena Johansson till statstelevisionen.
Enligt Johansson blir deltagarna modigare och man ser sig själva som pionjärer.
LÄS ÄVEN: SFI:s nya satsning: Lära migranter cykla
Tre forskare från Högskolan Dalarna följer projektet och studerar vilka effekter det får för deltagarna. Nu hoppas man att det ska spridas till resten av landet och flera andra kommuner ska ha visat intresse.
– Jag skulle vilja se det i alla kommuner i landet, vi har också fått medel för att forska vidare på vilka effekter det har på barnen, om deras psykiska hälsa blir bättre. Så om tre år kommer vi att kunna se resultat där också, säger Fatumo Osman, en av forskarna.
Föräldrarna påstås bland annat ha lärt sig hur man bygger barns självförtroende, att de bråkar mindre med sina barn och att de lärt sig att lyssna mer på dem.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.