En 14-årig flicka som besökte en hemmafest tillsammans med vänner i Småland utsattes för något som satt spår hos henne för resten av livet. Migranter från Syrien och Afghanistan våldtog flickan när hon låg utslagen på en soffa. Övergreppen filmades och spreds i sociala medier. Tingsrätten friar för olaga integritetsintrång och utdömer i övrigt kortare fängelsestraff. Två män utvisas – men är välkomna tillbaka år 2030. Den tredje räddas kvar i landet genom att på rekordtiden 18 månader ha erhållit svenskt medborgarskap.

Det var i mitten på juli i år som ett födelsedagsfirande för en 17-årig tjej anordnades i en lägenhet i Ljungby. Ett tiotal personer hade vid 20-tiden samlats föra att fira födelsedagsbarnet.

LÄS ÄVEN: Genomgång av domar i sexbrottmål visar – utlänningar grovt överrepresenterade i sexualbrott

Framåt klockan 23 anslöt en 14-årig flicka till festen. Enligt vittnesuppgifter var hon berusad när hon anlände till lägenheten och blev närgånget uppvaktad av två syriska män – Bader och Bashir – som enligt egen utsago är 22 år gamla.

Våldtog flickan som låg utslagen på soffa

Männen antastade flickan genom att i flera omgångar kyssa och ta på henne. Senare somnade flickan i en bäddsoffa i vardagsrummet. Medan resterande gäster befann sig i köket började Bader, Bashir och en tredje man – Mohammad från Afghanistan, enligt egen utsago 19 år gammal – att förgripa sig på flickan som låg utslagen i soffan.

Enligt kammaråklagare Lise-Lotte Norström har två av övergreppen även dokumenteras på film. Bader och Bashir filmade varandra när de turades om att våldföra sig sexuellt på flickan.

Stillbild från våldtäktsvideo. Foto: Polisen

Ett av övergreppen avbröts av andra tjejer på festen som hade uppmärksammats på att något hände i vardagsrummet. 14-åringen var då svårväckt på soffan. När hon kvicknade till klagade hon på att hon hade ont i hela kroppen, särskilt i vagina och anus. Hon upptäckte även sperma i underlivet.

Stillbild från våldtäktsvideo. Foto: Polisen
Våldtäktsmännens samtal i videon.

Våldtog flickan återigen

Den 14-åriga flickan gick till en närliggande bostad där en vän bodde men somnade utanför på en gräsmatta. Senare kom flickans vän som var värd för födelsedagsfesten till platsen och hämta tillbaka henne till lägenheten för att hon skulle få sova. De syriska männen mötte upp utanför och uttryckte en ursäkt för övergreppen de utsatt flickan för.

Sällskapet gick återigen upp i lägenheten och flickan somnade. Under natten begick Bashir ytterligare en våldtäkt mot den sovande flickan. Hennes vaknade till och konfronterade Bashir med en utskällning, vilket fick honom att avbryta övergreppet.

Hotade att skicka släkt på flickan

I efterhand har Bashir oroat sig för att flickan ska polisanmäla och därför skickat flera textmeddelanden i vilka han försöker be om förlåtelse. Bashir uppmanar flickan att inte gå till polisen. Detta med hänvisning till att hans släkt annars kommer att göra illa flickan.

Filmade och spred video – men frias

Den tredje november meddelade Växjö tingsrätt att männen döms för våldtäkt mot barn. I bevisningen finns vittnesmål och erkännanden. Vid undersökning har polisen påträffat DNA-spår från Bashir och Mohammads sperma i bland annat flickans trosor och jeans.

De två syriska migranterna Bashir och Bader åtaldes även för olaga integritetsintrång eftersom de hade filmat och spridit videoklipp där 14-åringens ansikte syns. Men rätten kan inte slå fast i vilken utsträckning klippen har spridits och friar därför männen från den åtalspunkten.

Vid sidan om fängelse döms syrierna Bashir och Bader även till utvisning – men inte på livstid. De är välkomna att resa in i Sverige år 2030.

I tingsrättens motivering går det att läsa att man i påföljden tagit hänsyn till att Bashir och Bader ”lider visst men av utvisningarna” eftersom de ”i viss mån har anpassat sig till Sverige”.

22-årige Bader Aldenar är folkbokförd i Växjö och medborgare i Syrien. Han folkbokfördes i Sverige 2016-11-30 och förekommer sedan tidigare under två avsnitt i belastningsregistret. Det senaste är en dom i fjol rörande misshandel som resulterade i villkorlig dom och 100 timmar samhällstjänst.

22-årige Bashir Jazairi är folkbokförd i Liatorp och medborgare i Syrien. Han folkbokfördes i Sverige 2017-01-11. Bashir förekommer sedan tidigare i belastningsregistret för stöld och flera narkotikabrott för vilka han dömts till dagsböter men ingen frihetsberövande påföljd.

Fick medborgarskap på rekordttid – kan inte utvisas

19-årige Mohammad Ali Jafari är folkbokförd i Växjö och medborgare i både Afghanistan och Sverige. Han invandrade 2017-11-10 och blev svensk medborgare redan 2019-05-16 – på rekordkorta tiden 18 månader – och kan så som lagen ser ut idag inte utvisas.

Mohammad förekommer sedan tidigare med fem avsnitt i belastningsregistret kopplat till narkotikabrottslighet och olovlig körning. Han har tidigare dömts till ungdomstjänst vid två tillfällen men inte medverkat till verkställandet varefter straffet undanröjdes. Därefter har han klarat sig med dagsböter och skyddstillsyn.

Enligt gällande praxis friges migranterna från fängelset efter att ha avtjänat två tredjedelar av strafftiden. De ska betala 140 000 kronor i skadestånd till flickan.

Föräldrarna: ”Rättssystemet är åt helvete”

Samhällsnytt har varit i kontakt med föräldrarna till den 14-åriga flickan som kommenterar domslutet och att en av migranterna räddas kvar i landet av ett medborgarskap som erhölls i fjol.

Vi tycker ej att man ska få vara kvar i Sverige bara för att man har fått ett svenskt medborgarskap man ska utvisas. Sen att man får sänkt straff för att man filmade det och inte skickade det till så många. Man har inga rättigheter när man kommer hit, bara skyldigheter. Vi är förkrossade och hur vår lilla tjej mår kan jag bara beskriva med att hon är ärrad för resten av sitt liv. Rättssystemet är åt helvete ????

LÄS ÄVEN: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare