I december förra året högg 17-årige Mikolaj ihjäl en skolkamrat bakifrån med ett flertal ursinniga knivhugg på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm. Nu har dom fallit i målet. Mikolaj anses lida av en psykisk störning och påföljden blir därför till rättspsykiatrisk vård.

Vården kombineras dock med så kallad särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att Mikolaj kan kvarhållas så länge han inte bedöms vara färdigvårdad. Det villkoret är vanligt för psykiskt störda gärningspersoner i vuxen ålder men ovanligt vid domar mot omyndiga personer som Mikolaj.

LÄS MER: Elev knivskars på skola – avled

Domstolen anser dock att det är befogat i detta fall då stor risk föreligger att han återfaller i allvarlig brottslig verksamhet. Vilken diagnos som ställts på Mikolaj är hemligstämplat.

Mikolaj döms även för en rad andra brott, däribland misshandel, vapenbrott och narkotikabrott. De preparat Mikolaj uppges ha missbrukat är kokain, amfetamin och tramadol.

LÄS MER: Mikolaj åtalas för knivmord av elev på gymnasieskola i Stockholm

Mikolajs försvarsadvokat Sandra Danowsky uppger att man kommer att överklaga domen. Attacken bakifrån med ett stort antal knivhugg bör enligt henne betraktas som nödvärn.