Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor inrikes. Partiets klimatpolitiska talesperson pekar ut flygsträckan Stockholm–Göteborg som exempel.

Inför Miljöpartiets kongress nästa vecka har partistyrelsen ställt sig bakom en motion där man förbjuder kortare inrikes flygresor. Inspirationen har man fått från Frankrike där president Emmanuel Macron har infört ett liknande förbud som träder i kraft nästa år.

Ingenstans har man dock specificerat var tidsgränsen skulle gå eller på vilka sträckor flyget skulle förbjudas. Detta är något som måste utredas hävdar man. Men partiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt vet på ett ungefär vilket förbud han skulle vilja se.

– I Sverige måste det utredas från fall till fall. Vi har olika geografiska förutsättningar här, vissa sträckor är svårare att nå med tåg även om det går att göra det. Men jag skulle säga uppåt 3–4 timmar, ungefär, säger han till SvD.

LÄS ÄVEN: Lägsta stödet för Miljöpartiet på 16 år

Tidigare har både han och partiet velat se att sträckan Stockholm-Göteborg läggs ned.

– För att flygandet i Sverige ska komma ned på en hållbar nivå måste det minska. Efter pandemin är det ett bra tillfälle att starta om på mer rimliga nivåer, säger Lorentz Tovatt.

LÄS ÄVEN: MP-toppens hån mot Sveriges industri: ”Vi har ingen elbrist”

När höghastighetsbanorna för tåg står klara på sikt kan tidsgränsen för flygförbudet förlängas. I riksdagen är det dock bara Vänsterpartiet som vill se något liknande.